МВФ понижи прогнозата си за световния растеж

Рецесията все още не е зад ъгъла, смята Кристин Лагард

Кристин Лагард, МВФ. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният валутен фонд (МВФ) преразгледа към понижение прогнозата си за световния растеж през 2019 г. до 3.5 на сто, отчитайки продължаващите търговски напрежения и засилването на политическите рискове, предаде Франс прес.

Това е с 0.2 пункта по-малко от октомврийските прогнози на фонда, които също бяха преразгледани към понижение.

Очакванията за двете най-големи икономики - САЩ и Китай, този път остават непроменени, а за Япония са преразгледани към повишение, но МВФ е много по-песимистичен за еврозоната, като прогнозира тази година растежът да бъде от 1.6 на сто (вместо обявените по-рано 1.9 на сто).

Сред европейските страни най-драстично е понижена прогнозата за Германия - до 1.3 на сто (-0.6 пункта), следвана от Италия (0.6 на сто или -0.4 пункта) и Франция (1.5 на сто или -0.1 пункта).

Това се дължи на слабото промишлено производство в германското автомобилостроене, вялото вътрешно търсене в Италия и високи разходи за кредитиране, а във Франция са отчетени отрицателните последици от социалните протести на "жълтите жилетки", продължаващи над два месеца.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард коментира преди откриването на Световния икономически форум в Давос, че опасността от по-рязко забавяне на световния растеж се е повишила, макар че рецесията не е все още "зад ъгъла", предаде Ройтерс.

Лагард призова взимащите решения да се заемат с решаването на икономическата уязвимост, особено като се намалят високите държавни дългове.

"Може ли да се каже, че световната криза ни чака зад ъгъла? Не. Но световната икономика расте по-бавно, отколкото се очакваше, при това и рисковете се увеличават", отбеляза Лагард.

МВФ призова световните лидери да вземат мерки за предотвратяване на недоволството в обществото, тъй като според него съществуват сериозни опасения от възникването на такива недоволства. Предупреждението бе отправено от новия главен икономист на фонда Гита Гопинат.

"Важното според мен е не да се чака ескалация на политическите рискове, а политическите ръководители да се заемат да предотвратят такова недоволство по начин, по който нещата да функционират", изтъкна Гопинат пред журналисти в отговор на въпрос за протестите на "жълтите жилетки".

Споделяне

Още от Бизнес