МВФ се съмнява в способността на София да води бюджетна политика

Джералд Шиф, новият шеф на мисията на МВФ за България, открито разкритикува някои части от представената през август от премиера Сакскобургготски икономическа програма. МВФ няма да подкрепи планираните увеличения на заплатите в обществения сектор и настоява предвиденото намаляване на подоходния данък да се съобрази с финансовите потребности на страната.

Новото и неопитно българско правителство демонстрира в началото "голяма самоувереност" и не счете за нужно да съгласува икономическата си програма с институциите от Бретън Уудс. Сега обаче то няма да си позволи да се откаже от помощта на МВФ.

Предупреждението, отправено от Шиф, че данъчните намаления задължително трябва да отчитат финансово-политическите потребности, показва, че МВФ поставя под съмнение способността на София да води бюджетна политика.

Досегашният професионален опит на новия финансов министър Велчев и на новия вицепремиер и икономически министър Василев би трябвало да им е подсказал, че дори по-напреднали реформиращи се страни от България нямат шанс на международните финансови пазари без благословията на МВФ. Налице обаче са признаци, че двамата министри вече започват да съобразяват действията си с изискванията на фонда.

Все още обаче не е ясно дали премиерът, чиито аргументи са подчертано популистки и останалите членове на кабинета, които в първите си изказвания не демонстрираха особено обективен поглед върху икономиката, но пък се намират под натиска на медиите, ще проявят в дългосрочен аспект разбиране за условията на МВФ.

По БТА

© Copyright Mediapool

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: