МВМД: Пет партии и коалиции изпращат депутати в ЕП

МВМД: Пет партии и коалиции изпращат депутати в ЕП

Най-вероятно пет партии и коалиции ще изпратят свои представители в Европейския парламент, показват резултатите от проучване на агенция МВМД две седмици преди изборите сред 1206 пълнолетни български гаржадни.

Засега няма отговор с достатъчно категоричност за избирателната активност на изборите, които ще са следващата неделя, 7 юни, считат от агенцията. Тя смята, че засега активността се очертава около 35%.

Ако тя се запази такава, пет партии и коалиции ще изпратят евродепутати. ГЕРБ би взел 5 или 6 мандата, Коалиция за България - 4 или 5, ДПС - 3 или 4, Атака - 1 или 2 и Синята коалиция - 1 мандат.

Съответно подкрепата в проценти за посочените партии и коалиции са: за ГЕРБ 30.6%, за Коалиция за България - 25.4%, за ДПС - 19.4%, "Атака" - 8.1%, "Синята коалиция" - 6.7%, РЗС - 4.3%, "Лидер - Новото време" - 2,0 на сто, коалиция "Напред" - 1.1 на сто.

Ако тенденцията за увеличение на електората на партията на Яне Янев РЗС се запази, то и тя има шансове да се намеси в разпределението на мандатите.

При по-висока избирателна активност опозиционните партии ще получат по-добри резултати, посочват от МБМД.

При избирателна активност под 25 процента е възможно ДПС да се окаже първа политическа сила, сочат резултатите от проучването.

Резултатите от него показват още, че близо половината от анкетираните – 44.5% - смятат, че изборите за евродепутати са важни за България.

Същевременно при зададен въпрос дали биха подкрепили посочения от съответната партия водач на листа, преобладаващите отговори са, че или не биха го подкрепили, или не го познават.  

Споделяне

Още от България