МВР е готово с Национален план за борба с тероризма

МВР ще внесе утре в Министерски съвет Национален план за борба с тероризма, съобщи главният секретар ген. Бойко Борисов след изслушване в парламентарната подкомисия за контрол върху дейността на специалните служби и службите за обществен ред.

Средствата за финансиране на Националния план ще бъдат осигурени от държавния бюджет, обяви председателят на комисията Наско Рафайлов, цитиран от БТА. Ген. Борисов заяви, че не може при нарастващата терористична заплаха бюджетът на службите да не бъде завишен.

Миналата седмица Съветът по сигурността към МС задължи министрите на вътрешните работи и отбраната Георги Петканов и Николай Свинаров да систематизират предложения за осигуряване на допълнителни мерки за сигурност след атентатите на 11 март в Мадрид.

Още тогава се разбра, че МВР ще иска допълнителни средства от бюджета за закупуване на техника и попълване на щата с редови полицаи. Финансовият министър Милен Велчев обаче бе категоричен, че средства от централния бюджет не могат да бъдат отпускани.

Днес депутатите изслушаха информация от службите на МВР и Националната служба за охрана какви мерки са предприети за осигуряване живота и здравето на българските граждани и обектите, които биха станали обект на терористична атака. Ген. Борисов отказа да оповести пред журналисти предприетите мерки с аргумента, че така те "вече няма да са мерки".

Според Наско Рафайлов, изводът от представените доклади е, че са обхванати всички необходими мерки за защита на българските граждани и територия от терористични актове.

Рафайлов допълни, че на заседанието са били набелязани конкретни стъпки на изпълнителната и законодателната власт, с които държавата ще трябва да подпомогне дейността на специализираните органи за противодействие на тероризма.

Още от България