Под надзора на Ася Петрова

МВР и ДАНС няма да правят искания за подслушвания, свързани с изборите

Вътрешният министър Петя Първанова не вижда логика в съмненията на БСП към шефа на ГДБОП

Снимка: БГНЕС

МВР и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) няма да могат да правят искания за специални разузнавателни средства (СРС), свързани с предстоящите избори, нито да ги използват в условията на неотложност, както по принцип позволява Законът за СРС. Подслушване, следене и др. ще може да иска само прокуратурата, при образувано досъдебно производство.

Това стана ясно в понеделник след подписването на методически указания за взаимодействието по време на изборите на прокуратурата, МВР и ДАНС с участието на служебния вътрешен министър Петя Първанова, главния прокурор Сотир Цацаров, шефа на спецагенцията Константин Казаков и главния секретар на полицията Калин Георгиев.

Според документа искания за СРС по линия на противодействие на купуването на гласове ще се искат единствено от държавното обвинение в рамките на досъдебни производства и ще се разрешават от съда. Въвеждат се дежурни екипи от прокурори и полицаи, които да обработват всички сигнали за изборни злоупотреби в деня на вота и двата дни преди него.

"Нашите действия ще бъдат изцяло под ръководството на органите на прокуратурата. Всички служители в МВР сме деполитизирани по закон", обобщи Калин Георгиев.

По време на пресконференцията стана ясно и, че действията на разследващите около изборите ще бъдат под личния надзор на зам.-главния прокурор Ася Петрова, известна с близостта си с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който не пестеше суперлативи за нея през последните години и дори я взе със себе си по време на последното си почти 3-седмично посещение в САЩ. Впоследствие Цацаров я покани за свой заместник, отричайки повишението ѝ да е съгласувано с Цветанов.

"Веднага след подписване на тази заповед следобед ще бъдат подписани методически указания в прокуратурите в страната, които отменят съществуващите. Новото е - използването на СРС при разследването на злоупотреби по време на изборния процес. В методическите указания се посочва, че СРС могат да бъдат използвани само при досъдебни производства. Гаранция за законосъобразното използване на СРС е това, че те ще бъдат използвани само по искания на наблюдаващите прокурори", обясни Сотир Цацаров.

По повод съмненията, изразени от БСП, че МВР няма да има възможност да осигури провеждането на честни избори, при положение че изключително близкият на вече бившия вътрешен министър Цветан Цветанов – Станимир Флоров, продължава да е зам.-главен секретар на министерството и шеф на ГДБОП, министър Петя Първанова отново повтори, че не предвижда кадрови промени.

"Никой не се е обръщал към мен с искане някой от професионалното ръководство да излиза в отпуск или каквото и да е, свързано с неговото присъствие или отсъствие в рамките на подготовката и провеждане на изборите. ГДБОП има своите законови правомощия и те са борба с организираната престъпност", коментира министърът.

Въпросът определено подразни Калин Георгиев, който определи като "несериозно" искането на лидера на левицата Сергей Станишев Флоров да излезе в отпуск по време на изборите, за да не става повод за съмнения в манипулации на вота.

"Озадачен съм от такъв въпрос, защото Станимир Флоров е зам.-главен секретар и директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", няма такова нещо като излизане на главното ръководство в отпуска за това, че към него има някакви обвинения. Това е, меко казано, несериозно", заяви главният секретар на МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България