МВР извежда от страната повече чужденци, отколкото задържа

МВР извежда от страната повече чужденци, отколкото задържа

МВР е извело от страната повече чужденци, отколкото са задържани на българска територия. Това показва статистиката на МВР от началото на годината до 23 март.

За този период от страната са били изведени 767 незаконно пребиваващи у нас граждани на трети страни. Мнозинството от тях са били върнати в страната, от която са дошли със съдействието на дирекция "Миграция" в изпълнение на програми за доброволно връщане.

В същото време на вход и на изход на държавната граница и във вътрешността на страната от началото на годината са били задържани малко над 607 души.

Над 170 чужденци са напуснали доброволно страната със собствени средства.

На други държави членки на Европейския съюз са били предадени 53-ма мигранти, съгласно изпълнение на процедурите за обратно приемане в регламента от Дъблин, показват данните.

От началото на годината до края на февруари молби за получаване на статут на закрила са подали над 800 души. Бежански статут е предоставен на 121 от тях, а хуманитарен - на 113. Половината молби са получили отказ.

В този период над 2 хиляди производства за предоставяне на статут са били прекратени, което означава, че най-вероятно става дума за хора, които са напуснали центровете и са направили опит да излязат от страната. Това предположение се потвърждава от факта, че над 2500 души са напуснали  самоволно местата за настаняване.

При опит да напуснат страната са били задържани малко над 1000 души. Само 60 от тях са били без регистрация в МВР, което означава, че не са били засечени при влизането им на българска територия.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?