МВР навакса тригодишно изоставане по Шенген само за три месеца

МВР е наваксало 3-годишното изоставане в подготовката за влизане на страната ни в Шенген само за 3 месеца. Това стана ясно в понеделник на подписването на меморандум за гражданско наблюдение на процеса между вътрешния министър Цветан Цветанов и Институт "Отворено общество".

По думите на Цветанов след удължаването на срока за усвояване на средства по Шенген с 3 месеца България е договорила 100% от предвидените средства за изпълнение на критериите на ЕС. Той припомни, че в края на миналата година, когато изтичаше първоначалният срок, одит на Сметната палата е показал, че предишните управляващи са договорили едва малко над 20% от предвидените 128.9 млн. евро.

Това бе отбелязано и от директора на института Георги Стойчев, който коментира, че един от най-сериозните рискове за успешното ни приемане в Шенген е натрупаното 3-годишно забавяне в подготовката на страната ни.

Стойчев смята, че дори страната ни да изпълни критериите, влизането в Шенген може да се отложи, защото в ЕС се обсъждат възможности не кой да е включен, а кой да бъде изключен от шенгенското пространство. Той оцени като негативен и факта, че България трябва да върви ръка за ръка с Румъния към приемането си в Шенген. Това означава, че ако едната страна не успее да изпълни всички изисквания, ще попречи на другата да се присъедини към Шенген.

Споделяне

Още от България