МВР отхвърли идеята да участва в контрола на състоянието на пътищата

Идеята нов контролен орган под шапката на регионалното и на вътрешното министерство, който да следи за състоянието на пътната инфраструктура, предизвика недоволството на вътрешния министър Михаил Миков, който заяви, че МВР няма капацитета да извършва такъв контрол и че в министерството му не работят пътни инженери и строители.

Идеята е залегнала в предложение за промяна на Закона за пътищата на независимия депутат Светослав Спасов, обсъдено в сряда в парламента.

Председателят на транспортната комисия Йордан Мирчев поясни, че отговорността за общинската пътна мрежа е на регионалното министерство, а за републиканската - на Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ), "но все пак някой трябва да контролира дали са обезопасени или сигнализирани местата с концентрация на пътно-транспортни произшествия (ПТП)", допълни той.

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков обаче заяви, че МВР няма капацитет да извършва такъв контрол и да бъде в ролята на администратор, който глобява и наказва кметовете на общини и НАПИ за изпълнението на тези техни задължения.

"Не е редно нито министърът на вътрешните работи, нито министърът на регионалното развитие да бъдат тези административно-наказващи органи. Хайде, МРРБ има пътни инженери специалисти. Как може да прецени един служител от Пътна полиция качеството на един ремонт", попита Миков.

Промените, обсъдени в сряда от депутатите, са от различен характер. Например, да се въведе ограничение за движението на тежкотоварните коли през почивните дни, шофьорите да се движат целогодишно с включени фарове, да се въведе категоризация на центровете за обучение на водачи, да се въведат ограничения за начинаещите шофьори, както и да се глобяват пътно-поддържащите фирми с глоби до 50 хил. лева, ако произшествие стане заради лошото състояние на пътя.

Споделяне

Още от България