МВР постигнало “огромен ефект” срещу купуването на гласове

МВР постигнало “огромен ефект” срещу купуването на гласове

Въпреки идващите сигнали от цялата страната за купуване на гласове, вътрешният министър Румен Петков даде добра оценка на работата на своето ведомство. Според него засиленото полицейско присъствие е имало “огромен превантивен ефект”, което не е допуснало “пренаписване” на резултатите от изборите в редица общини.

Само за последните два дни са постъпили 182 сигнала за купуване на гласове. Арестувани са 40 лица, 90 души са проверени, разпитани са над 70. По думите на Петков полицията е образувала сто преписки, прокуратурата е стартирала  девет досъдебни производства и 21 преписки.

“Засиленото полицейско присъствие, предварителната профилактика изигра сериозна роля по предотвратяването на опитите за купуване на гласове”, заяви вътрешният министър.

По време на официалната пресконференция на своята партия, Петков обеща да се вземат предвид “още утре” и значителният брой журналистически материали, посветени на темата купуване на гласове.

Той заяви още, че трябва да се увеличат предвидени наказания, защото настоящите не респектирали достатъчно (б.ред. до 3 години затвор). Петков, също, както и главния прокурор преди това, поиска купуването на гласове да бъде разписано като престъпление от общ характер. Това би позволило на прокуратурата да се самосезира при подозрения в тази посока.

През изборния ден от МВР информираха, че не са регистрирани сериозни нарушения в деня на балотажа.  Един от кандидатите за кмет на град Бяла, Варненско, е получил телефонна заплаха за живота си в петък, съобщи два дни по-късно вътрешното министерство. Лицето, отправило заплахата, било установено.

Трима от арестуваните са в Благоевград, където на първия тур соцпартията се оплака от изборен туризъм и търговия с вота на хората. Заключените били криминално проявени, някои от тях имали и присъди. През местните арести в деня за размисъл и в изборния ден са минали десет души, за част от които имало данни, че са участвали в изборната търговия на първия тур.

“Профилактични арести” на над 30 лица са извършени и в Перник в съботния ден за размисъл. Не са установени обаче основания за постоянното им задържане. Полицията съобщи, че в самия изборен ден заради подозрения за закупуване на гласове постоянно са били задържани хора. С тях се провеждат разговори, но до момента няма конкретни доказателства.

За покупко-продажба на гласове са подадени сигнали във Велико Търново, Варна, Видин, Шумен, Ямбол, Разград, Монтана и други общини.

От полицията съобщават, че в софийското село Габра четирима мъже са пребили 24-годишен младеж, защото не им отговорил за кого е гласувал. От МВР допълват, че има засилено полицейско присъствие в близост до избирателните секции в деня на балотажа.

В Сливен в ареста са отведени двама застъпници на борещите се на балотаж кандидати. Мъжете си вдигнали шумен скандал, прераснал  в бой.  За инцидента е информиран дежурният прокурор в районната прокуратура.

Засега в Общинската избирателна комисия (ОИК) -София не са подавани жалби, а само сигнали за нарушения, които не са сериозни, съобщи председателят ѝ Диана Зулчева. Неоснователен се оказал сигнал, че директорът на старчески дом в квартал “Дървеница” е настоявал в избирателните списъци да бъдат записани хора, които нямат право да гласуват в столицата. Проверява се информация, че в село Локорско е имало плакати на единия кандидат кмет в непосредствена близост до избирателна секция.

Два сигнала за "купуване" на гласове в столичните райони  "Връбница" и "Обеля" е получила Софийската районна прокуратура, като се посочва, че лица предлагали по 15 лв. на избиратели, за да гласуват за определени кандидати, съобщиха от прокуратурата. В друг сигнал се твърди, че председател на секционна избирателна комисия в район "Сердика" "предприел действия, с  които би могъл да промени резултата от гласуването в секцията". Данните от сигналите се проверяват.

В събота в София също са били разлепвани агитационни материали, но след полицейска намеса са били свалени.

В изборния ден общинската избирателна комисия в Пещера е постъпи жалба, че заместник-министърът на транспорта Георги Петърнейчев, заедно с един от кандидатите за кмет агитират пред секции в ромския квартал “Луковица". При проверка на комисията се е установило, че заместникът на Петър Мутафчиев е бил пред едно от училищата в ромския квартал, но няма доказателства за агитация от негова страна.

В 8.00 часа сутринта в района на Монтана е подадена жалба, че се подготвя манипулация на изборния процес с фалшив печат. Полицията и прокуратурата работят по случая.

В Разград са подаден четири сигнала, единият е уважен, два са отхвърлени – за изземане на пълномощни на представители на единия кандидат и за агитация в изборния ден пред детска градина, в която има 3 секции. Според жалбата лично единият кандидат е извършвал и агитацията, и изземването на пълномощните. Последната жалба, която все още се проверява, е за същия кандидат – за агитация в 4 села.

Хиляди листовки със съдържание, насаждащо етническа нетърпимост, са разпръснати из община Първомай в неделя сутринта, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Енчо Захариев. С анонимките се атакува един от кандидатите за кмет.

В ОИК-Стара Загора е бил подаден сигнал, че в секция в ромския квартал “Лозенец” и на други места ще има много отметки в бюлетините със зелен химикал. Жалбата е подадена от предизборния щаб на една от политическите партии в деня за размисъл.

Опасенията на жалбоподателите са, че отметките “в зелено” ще обозначават купени гласове, коментираха от ОИК. “Законът не забранява цветните отметки, дали сме указания до секционните комисии да препоръчват на избирателите да ползват служебно поставените химикалки”, съобщи председателят на Избирателната комисия Веселина Андреева.

ОИК-Шумен определи като основателна жалбата за предварително подписване на протокола в една от секционните комисии в града. Комисията анулира подписания протокол и разпореди на общинската администрация незабавно да го смени с нов. Председателят на секционната комисия е предупреден да не попълва протокола преди края на изборния ден. Уважена е и жалба срещу недопускането на застъпници и представители на един от кандидатите да присъстват едновременно в секционна комисия. На комисията е разпоредено да допуска едновременно по един застъпник и един представител на кандидатите за кметове.

Споделяне

Още от България