МВР проверява полицайка за расизъм

Започнала е дисциплинарна проверка срещу полицайката от София Анна Витанова по повод скрийншота от страницата ѝ във Фейсбук, от който стават видни расистките ѝ коментари в социалните мрежи след размириците в кв. "Орландовци". Това стана ясно в сряда от думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Анна Витанова е добре позната на протестиращите срещу кабинета "Орешарски". Тя бе обвинена, че е била протестиращи по време на "нощта на белия автобус". Заради това през лятото започна проверка срещу нея, но това не доведе до нищо и Витанова остана в системата на МВР.

Сега нейната "звезда" отново изгря покрай "Орландовци. В интернет беше разпространен скрийншот на профила ѝ във Фейсбук. Във вторник профилът ѝ вече не беше достъпен, но от скрийншота се разбира, че снимката с Витанова и коментарите по нея са били публикувани в понеделник вечерта.

Ако скрийншотът е автентичен, Витанова е написала "feeling (чувства се) да ни развържат ръцете“. В коментарите ѝ може да се прочете още: "Ако си хванал повечко тен, гориш”. Тя е споделила и колаж от снимка на роми, които са обявили, че искат "Работа, Ток, Газификация”, а по-долу Хитлер им отговаря: "Ще имате! Товарете ги на Вагоните".

"Принципът, по който работим, е да няма специални мерки по отношение на специални групи или хора. При последните събития в "Орландовци", а преди това в Гърмен, мерките, които прилага полицията, са към всеки един, който нарушава обществения ред, независимо в кой квартал живее. Така е и по отношение на служителите на МВР - ако има недопустими действия или нарушения, по същия начин прилагаме закона", коментира Бъчварова.

Вътрешният министър обясни, че МВР е осигурило полицейско присъствие и в други рискови квартали освен в "Орландовци".

Бъчварова каза, че една от възможните мерки за потушаване на напрежението е да се наложи по-засилено полицейско присъствие и проверки в т.нар. ромски гета. Тя допълни, че тази мярка трябва да се прилага балансирано, за да не изглежда сякаш в кварталите има прекалено присъствие на полиция и да не се злоупотребява с това.

Тя призна, че почти всички размирици като тази в "Орландовци" имат общ стил на организация, че има определени хора, които се включват в подобни прояви. Бъчварова каза, че поводът за напрежението в "Орландовци" е битов, но ескалирането му вероятно крие и някакви политически интереси.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?