И ДПС се усъмни, че напрежението в Орландовци е инсценирано

Сн. БГНЕС

ДПС попита кой праща протестиращите в Орландовци, след като нито един от задържаните там не живее в квартала. След това лидерът на партията Лютви Местан обяви, че не е за силова, а за силна държавна политика в ромските квартали.

Напрежението според него е породено от отсъствието на държавата, изключването от дълги години на ромската общност. По думите на Местан единственото, което чува от ултра националистите и от ДСБ като предложение за справяне с проблема, е държавата да влезе в гетата с жандармерия, засилено постоянно полицейско присъствие, държавата да наложи страх.

"Страхът не води до доверие, до трайно решение на проблемите", подчерта той.

Като парламентарната либерална партия на България сме за това държавата да влезе в районите с преобладаващо ромско население, в това число и в гетата, заяви Местан. Това според него трябва да стане не чрез концепцията за полицейска държава, а чрез реална политика на интеграция. Всички проблеми на ромската общност могат да се решат чрез образованието, смята той.

По думите на Местан цялостната политика спрямо ромската общност в последните над 20 години е неадекватна и отговорността за това е на всички политически партии, включително и на ДПС.

Аз не бягам от отговорността на ДПС, но съм против ДПС да се сочи като единственият отговорен по този въпрос, каза той.

Без да си търсим назад кусурите, предложението ни е да гледаме напред и да постигнем съгласие за целенасочена политика за интегриране чрез образование, каза Местан. ДПС предлага да се приеме национална програма за гарантиране на място в детска градина за всяко дете.

Според Местан образованият гражданин ще спазва законите, ще си намери работа, ще си плаща социалните осигуровки. Не може да имаме адекватна политика на образователна интеграция, без решаване на въпроса с отпадане от училище на ромските деца, а те отпадат, ако не са посещавали преди това детска градина, обясни Местан.

Той засегна и темата с незаконното строителство в гетата. "Естествено е, че не трябва да се поощрява процесът за незаконно строителство", заяви Местан. По думите му обаче една къща не се строи за една нощ и не може държавата да наказва гражданите за неизпълнение на собствените си ангажименти.

Лютви Местан заяви, че ако има политически интерес при напрежението в столичния кв. Орландовци, то той не е свързан с ДПС. "На последните парламентарни избори ДПС е взела 0.94 процента от гласовете в Орландовци, каза той и допълни, че за сравнение ГЕРБ са взели 44 процента, БСП - 12 процента, Реформаторският блок - близо 12 процента, а Патриотичният фронт - близо 8 процента.

"До един 12-те задържани не са от Орландовци. Ние питаме чия ръка ги прати там? Кой има интерес и каква е крайната цел?", попита лидерът на ДПС.

В сходна посока се изказа във вторник лидерът на ДСБ и съпредседател на РБ Радан Кънев, който заподозря, че напрежението в Орландовци е организирано.

"Има данни, че е организирано, но това е въпрос към ДАНС", каза Кънев, но не пожела да каже кой според него стои зад размириците. По думите му държавата носи отговорност за проблемите с ромската общност. "От много години в България с този огън си играят… Въпросът е, че държавата има своята отговорност да предотврати подобни рискове, а това означава много сериозна превенция на престъпността в тези квартали и във всички населени места, защото проблемът е особено остър в най-бедните села със смесено население в България, по-остър, отколкото в гетата в големите градове“, заяви Кънев.

Споделяне

Още по темата

Още от България