МВР съкращава 15% от администрацията, закрива търговските дружества

Вътрешното министерство ще разпродава почивните си станции

МВР съкращава 15% от администрацията, закрива търговските дружества

Съкращаване на 15% от администрацията в МВР и закриване на всички губещи търговски дейности във ведомството обеща вътрешният министър Цветлин Йовчев пред БНТ.

Хората дават порите си за МВР, за да гарантира сигурността, а не за губеща търговска дейност,  каза министър Йовчев. Той посочи, че годишно се дават милиони левове  за дотиране на търговски дейности. По тази причина с негова заповед работна група прави преглед на всички търговски дружества в МВР за необходимостта им от тяхното съществуване.

Преди дни Йовчев се обяви за закриване на звеното за охрана СОД. От него годишно се губят около 2 млн. лв., каза Йовчев. По думите му има строителната фирма в МВР, която не се знае какво прави.

Обмисля се и съдбата на почивните станции на МВР.  Със синдикатите се водят разговори те да бъдат или продадени, или да се дадат под наем. "В момента дейността им се дотира, а не всички служители успяват да ги ползват. По-добре да даваме всяка година пари на служителите на МВР за почивка отколкото да поддържаме почивни бази", смята министър Йовчев.

Столовете на МВР за хранене също са губещи и се дотират в момента, каза още министър Йовчев. По думите му те се ползвали само от администрацията. Местата за хранене във ведомството засега няма да се закриват, но повече няма да се субсидират, закани се Цветлин Йовчев.

С около 4 млн. лв. годишно се дотират ведомствените почивни станции, кафенета и барчета, които не са ползват от всички служители на МВР, а само от част от администрацията, каза министър Йовчев.

Не съм доволен от това, което се случва, каза вътрешният министър в коментар за политическата ситуация в страната. По думите му дори протестите да се успокоят или спрат, "остава нещо, което клокочи под повърхността". Това според него ще доведе до "възпалителни процеси", за което вече имало сигнали и трябвало да се вземат мерки.

МВР вече се е подсигурило с автобуси,макар и не бели, които да ползва при необходимост, каза министър Йовчев.

МВР няма неразплатени задължения с бизнеса. За да функционира обаче нормално, има количество от средства, които не са гарантирани в сегашния бюджет, каза вътрешният министър без да посочи колко пари не стигат.

"Все още имаме възможности и, ако успеем да завършим някои от реформите, които правим в посока – по-добро управление на ресурсите, ще позволят тази сума да бъде по-малка", каза Йовчев.

Той даде пример с ваучерите за храна на служителите, за които не са предвидени средствата в бюджета до края на годината.

Йовчев е оптимист за осигуряването на срдствата, независимо от резултата от актуализацията на бюджета.

Междувременно в.“Сега“ съобщи, че МВР се самодарява като за последно, след като миналия месец вътрешният министър забрани тази практика. МВР се е възползвало до последния момент от възможността да получава дарения от държавни фирми и общини. Това става ясно от отчета за първото полугодие на годината, който е публикуван на страницата му в интернет. Общата стойност на даренията е над 3.3 млн. лв.

Повече от половината дарени вещи и пари идват от дъщерната компания на министерството - "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ). Дружеството е монополист в производството на регистрационни табели на автомобили и от години субсидира МВР въпреки огромния бюджет от над 1 млрд. лв. и допълнителните финансови инжекции, идващи по линия на бюджета. През тази година фирмата е направила четири дарения за около 1.2 млн. лв. за автомобили и мотоциклети. Отделно е плащала за ремонти, компютри, камери за видеонаблюдение и обзавеждане.

Друг сериозен дарител на МВР е финансовото министерство, което е дарило автомобили и компютри.

Въпреки че изпитват финансови затруднения общините също продължават да даряват, но малки суми от 50 до 200 лв. за купуването на гориво за автомобилите на районните полицейски управления. Сред дарителите са общините Кочериново, Рила, Айтос, Стражица, Сатовча, Разлог, Якоруда, Белица, Несебър, Приморско, Руен, Созопол, Средец и др. Малко по-големи са подаръците под формата на гориво от "Булгартрансгаз" - над 11 хил. лв., и Българския енергиен холдинг - почти 10 хил. лв.

Посолството на Израел също е направило две дарения на МВР за над 20 хил. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?