МВР ще монтира нови 174 камери за превишена скорост по пътищата

МВР ще монтира нови 174 камери за превишена скорост по пътищата

На 174 места в градовете и извън населените места ще бъдат монтирани нови стационарни камери за отчитане на скоростта на шофьорите. Това става ясно от решение на Министерски съвет, с което на вътрешният министър Цветан Цветанов се възлага до края на 2013 г. да създаде организация за проектиране и изграждане на Система от стационарни и преносими радари и на Единен център за обработка на нарушенията за скорост.

 

Проектирането и изграждането на системата и на центъра ще стане след възлагане на обществени поръчки и ще се финансира от Фонда за безопасност на движението, се казва в решението. Във фонда постъпват сумите от глоби, наложени след заснемане на нарушителя с камери и други технически средства, както и от дарения.

 

Със заработването на системата и единния център се очаква електронните фишове за превишена скорост да стигат по-бързо до нарушителите.

 

Новата система за контрол на скоростта ще обработва нарушенията по-бързо, но няма да открива действителния нарушител. Софтуерът ще “разчита“ номера на автомобила, а на собственика му ще бъде съставян фиш. Собственикът ще носи отговорността да посочи действителния нарушител, ако не желае да заплати глобата за извършеното нарушение.

 

България си е поставила за цел броят на загиналите при катастрофи през 2020 г. да намалее двойно спрямо 2010 г. В резултат на поставените през последните три години контролни камери е налице сериозен спад на загиналите. През миналата година жертвите на катастрофи са 568 души, което е съпоставимо с нивото от 1963 г. За сравнение, през 2008 г. загиналите на пътя са 1061.

 

Практиката в държавите от Европейския съюз с водещи показатели по безопасността на движението показва, че за постигане на сигурност по пътищата е необходима ефективна централизирана система за правоприлагане и контрол на скоростните режими, се казва в съобщението на МС. За целта трябва да се осигури трансфер на данни от камерите, обработка със специализиран софтуер за разчитане на регистрационните номера, генериране на документ с глоба, разпечатване и изпращане на глобата до нарушителя, автоматизирано отразяване на плащането чрез връзка с банкова институция, архивиране и контрол на процесите.

 

Към момента е налице помещение за разполагане на операторите за обработка на нарушенията, остава да се развият хардуерната част и комуникацията с крайните устройства, се посочва още в съобщението. По пътищата на страната предстои да се монтират и камери, които да отчитат нарушения чрез засичане на средната скорост в даден пътен участък.

 

Постепенно старите радари ще бъдат подменени с камери. Към момента пътните полицаи разполагат с 370 архаични уреда за фиксиране на скоростта. Около 140 радара вече са бракувани. България е единствената страна в ЕС, която все още използва старите устройства за фиксиране на скоростта. От КАТ планират в бъдеще засечените с превишена скорост да могат да видят снимките от нарушенията си в интернет, вместо да бъдат пращани по пощата, което ще намали разходите.

Споделяне

Още от България