МВР взело мерки след атентатите в Турция

Вътрешният министър Георги Петканов съобщи, че ръководството на МВР е взело нужните мерки след атентатите срещу две синагоги в Турция.

Той уточни, че органите на МВР нямат конкретни данни за готвени терористични актове, в отговор на въпрос дали МВР е предприело мерки срещу възможни терористични актове в България, за каквито предупреди турският вестник "Сабах".

"В понеделник на оперативка обсъдихме този въпрос и е разпоредено какви мерки трябва да се вземат и те са взети. Тези мерки са взети не заради публикация във вестника, а по принцип с превантивна цел, защото има такъв случай в съседите", каза още вътрешният министър.

В статия под заглавие "Новата цел е София" турският вестник Сабах пише, че българската и румънската полиция са на крак, защото организиралите атентатите в Истанбул са влезли във връзка с последователите си в тези две страни и са им осигурили материали за правене на бомби.

Според твърдението на един български вестник генералното консулство на Турция в Мюнхен е получило донос, предаден на турските сили за сигурност, които веднага са влезли във връзка с колегите си в София и Букурещ, пише вестникът. Установено е, че хората, организирали атентатите в Истанбул, са доставили оръжие на терористите в България и Румъния. По този повод екип на българското МВР е пристигнал тайно в Истанбул и е имал разговори с турските сили за сигурност. Те са взели решение за съвместна работа и мненията са се обединили върху въпроса, че най-късно в следващите 20 дни ще последва нападение в София или в Букурещ.

Зам.шефът на НСБОП полк. Венелин Великов, който е в Турция вчера отрече пред Mediapool.bg, че причината за посещението на българската делегация в Истанбул са терористичните заплахи.

Днес и от МВР официално съобщиха, че на двудневно посещение в Истанбул е българска делегация, водена от зам.-министър Румен Стоилов. Визитата е по покана на турската страна, изпратена в началото на септември. Българските експерти участвали в редовната среща на Върховната комисия, създадена в изпълнение на Спогодбата за сътрудничество между правителствата на Р.България, Румъния и Р.Турция. Тя обхваща проблемите на борбата срещу тероризма, организираната престъпност, трафика на наркотици и психотропни вещества, прането на пари, трафика на хора и други тежки престъпления.

На срещата било предвидено да се обсъдят въпроси, свързани с балканския път на наркотиците и химическите вещества и противодействието на тероризма.

Споделяне

Още от България