mediapool.bg Ти си това, което четеш

Мюсюлманка стана първата жена президент на Сингапур

18:35 | 13 септември 2017 | 1 коментар

Халима Якоб, президент на Сингапур

Мюсюлманка от малайското малцинство стана първата жена президент на Сингапур, но събитието беше помрачено от критики за протичането на изборите, съобщиха Ройтерс и Франс прес.


Халима Якоб, бивша председателка на парламента, зае автоматично президентския пост, след като двамата ѝ потенциални съперници бяха елиминирани от надпреварата, защото не отговаряха на критериите.

 

Един от тях предвижда кандидатите, идващи от частния сектор, да са ръководили най-малко три години компания с капитал от минимум 500 милиона сингапурски долара /310 милиона евро/. Нито един от съперниците на Якоб - Салех Марикан и Фарид Хан, не отговаряха на това изискване и избирателната комисия обяви бившата председателка на парламента за победител, без да са проведени избори.

Шейсет и три годишната Халима Якоб, която е мюсюлманка и ходи със забрадка, беше избрана за председател на парламента през 2013 г., а през август подаде оставка, за да участва в президентската надпревара.

Също за първи път в историята на Сингапур президентският пост се поема от представител на малайската общност в резултат на конституционна реформа от миналата година, целяща да гарантира достъпа на различните етнически общности до висшия държавен пост.

Избирането на Халима Якоб предизвика критики и подигравки в социалните мрежи, отбелязва АФП. "Избрана без избори, що за шега", написа един потребител в страницата си във Фейсбук. "Оттук нататък ще я наричам привилегированата президентка", посочи друг.

Още от Свят