МЗ договоря дарения на апаратура от Швейцария, за да спре “комисионерството“ в болниците

МЗ договоря дарения на апаратура от Швейцария, за да спре “комисионерството“ в болниците

Здравният министър Николай Петров е обсъдил възможността за засилване на сътрудничеството с Швейцария в областта на здравеопазването, като се разшири практиката за получаване на дарения на медицинска апаратура от болниците. Това е било обсъдено на среща с Меглена Плугчиева-Александрова, доскоро извънреден и пълномощен посланик на България в в Швейцария и Княжество Лихтенщайн, генералният директор на БЧК Красимир Гигов и д-р Валентин Джонов, ръководител на Катедра “Анатомия“ към университета в Берн.

“Те се обединиха около намерението не просто да бъде продължено партньорството между конкретни лечебни заведения и Швейцария, успешен пример за каквото са взаимоотношенията между Военномедицинска академия и Фондация “Помощ и подкрепа“ към Малтийския орден, но и въпросното сътрудничество в посока осигуряване на апаратура  за българските болници да бъде интензифицирано с подкрепа и координация от страна на българското здравно министерство“, съобщиха от здравното министерство.

“Ние като външни мисии сме длъжни не само да изпълняваме политиката на държавата си, но и да осигуряваме придадена стойност, най-малкото – за да знаят данъкоплатците къде отиват парите им. В тази посока е и усилието българските лечебни заведения да бъдат обезпечени с оборудване и апаратура, за каквито нямат възможност да заделят финансов ресурс“, е заявила Плугчиева.

“За съжаление, всички сме били свидетели на т.нар. комисионерска философия, следствието от която е, че в болниците ни има апаратура, на която няма кой да работи, и по-лошото – която не е необходима нито на лечебните заведение, нито на пациентите. В същото време техника, която е жизненоважна, необходима на пациента и може да изкарва пари – липсва“, е заявил министър Петров.

“Липсата на апаратура е мотив да се сключват неизгодни договори, които източват Касата и са в ущърб на пациенти и лекари. Такъв е случаят с областната болница в Ловеч. Ето защо засилването на сътрудничеството ни ще бъде полезно и за преустановяването на тази порочна практика“, смята той.

Участниците в срещата са договорили канал за комуникация и оперативни стъпки, за планиране и организиране на следващите дарения от страна на Швейцария, като ангажимент на МЗ е да изготви справка за необходимата на болниците  ни медицинска техника.  Проф. Джонов на свой ред ще отговаря за колаборацията между швейцарските лечебни заведения и Малтийския орден, а с помощта на Българския Червен кръст ще се осъществи безмитния внос на даренията, за да се гарантира бърз и прозрачен процес по осигуряване на апаратурата.

На срещата беше повдигнат въпросът за реабилитиране на практиката доказани международни специалисти да диагностицират и лекуват в страната ни.

Споделяне

Още от България