МЗ отпуска 5 млн. лв. за обновяване на хемодиализната мрежа в страната

МЗ отпуска 5 млн. лв. за обновяване на хемодиализната мрежа в страната

Обновяването на хемодиализната мрежа в страната е приоритет на здравното министерство и към него ще бъде насочен основният финансов ресурс, който ведомството получи допълнително през септември от Министерския съвет.

От 8.1 млн. лв., които правителството отпусна, здравното министерство  предоставя на 29 държавни лечебни заведения близо 5 млн. лв. за ремонт и закупуване на хемодиализна техника и оборудване. 

Със средствата ще бъдат ремонтирани хемодиализни отделения и ще бъдат закупени хемодиализни апарати, легла за хемодиализа и водоочистващи системи.    

Разпределението на средствата е съобразено с  отправените от болниците искания за инвестиции в ремонти и преоборудване на хемодиализни структури на многопрофилни лечебни заведения на територията на градовете: Сливен, Пазарджик, Перник, Хасково, Шумен, Габрово, Видин, Търговище, Варна, Русе, Кюстендил, Враца, Ловеч, Разград, Ямбол, Кърджали, Бургас, Велико Търново, Смолян, Стара Загора, Силистра, Благоевград, Добрич, Монтана Пловдив и София.

С другите близо 3 млн. лв. ще бъдат осъществени ремонтни дейности и ще бъде закупена апаратура, съгласно приоритетните искания, постъпили в Министерството на здравеопазването от лечебните заведения.

В момента тече процедура по подготовка и обявяване на обществени поръчки, съответно сключване на договори, на чието основание средствата да бъдат отпуснати на лечебните заведения.  

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?