МЗ предприема превантивни мерки срещу разпространението на вируса Зика

МЗ предприема превантивни мерки срещу разпространението на вируса Зика

От министерството се ангажират да подават на населението точна, навременна и балансирана информация чрез сайта си , като се избягва създаването на паника и страхове. Министерството ще продължи внимателното проследяване на ситуацията в Латинска Америка, като активно ще участва в дискусиите и евентуалните общи мерки със страните от ЕС и Европейския офис на Световната здравна организация (СЗО).

По данни на Европейския център за контрол на болестите в Стокхолм на този етап рискът от пренасочване на заболяването и предизвикване на вътрешно разпространение е твърде нисък. Това се дължи на сезона, през който на европейския континент няма наличие на комари. Същевременно връзките на страните от Европейския съюз с Латинска Америка, където заболяването е най-интензивно в момента, предполагат възможност за пренасяне на заболяването. Затова на този етап здравните власти ще публикуват указания само за хора, на които предстои пътуване в засегнатите райони с конкретни препоръки за начините на предпазване. Такива са публикувани на сайта  на Националния центъп по заразни и паразитни болести.

Чрез системата на Регионалните здравни инспекции ще се организират срещи с личните лекари и лечебната мрежа за поддържане на добра информираност и готовност за доказване на случаи на заболяването.

Сред мерките на министерството е и “укрепване капацитета на системата за Трансфузионна хематология за диагностика на дарената кръв с NAT тест – nucleic-amplification test, което ще има ефект не само за Зика вируса, но и намаляване на риска от трансмисия на причинителите на Западно Нилската треска, треска Чикунгуня и др“.

Към общините е изпратено указание да проведат своевременно обществените поръчки за организиране на дезинсекция на тяхната територия, като се работи под контрола на специалисти-биолози от здравните инспекции. Такова писмо се изпраща регулярно от МЗ в периода февруари – март, но тази година следва да е с насоченост към ефективни дезинсекционни и деразакаризационни мерки.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?