На 25 април подписваме договора с ЕС

България и Румъния ще подпишат договора за присъединяване към ЕС на 25 април в Люксембург, ако всички процедури, включително одобрението на Европейския парламент, бъдат изпълнени до тази дата. Това съобщи в сряда в Букурещ представителят на люксембургското председателство на ЕС - посланик Фернан Картайзер, цитиран от Медиафакс.

В същото време германският "Генерал Анцайгер" съобщава за масови забележки към двете страни, ден след публикацията във френския в. "Монд", че Брюксел заплашва да забави присъединяването на България и Румъния.

Посланик Картайзер е заявил в Букурещ, че сред приоритетите на люксембургското председателство са продължаване процеса на разширяване на ЕС с Румъния и България, започване на преговори по присъединяване с Хърватия и подготовка за началото на преговорите с Турция.

По думите на посланика Румъния и България имат вече сигурност, че ще бъдат част от ЕС, макар че двете страни продължават да се сблъскват с икономически и финансови трудности.

Люксембург иска по време на мандата му като ротационен председател на ЕС да се реши бюджета на съюза за периода 2007-2013 г., когато Румъния и България вече ще бъдат членки на ЕС. Посланикът изтъкна, че ще бъде търсен компромис и допълни, че страните от ЕС ще бъдат "щедри" с двете нови членки.

Критиките в Европарламента към България и Румъния се засилват

Според в. "Генерал Анцайгер", само няколко седмици след спора по започването на присъединителни преговори с Турция, на ЕС му предстоят нови караници, поради подписването на договорите за присъединяване с България и Румъния и започването на преговори с Хървания. Наистина трите балкански държави ще станат пълноправни членове на европейското семейство едва към 1 януари 2007 г., но още отсега се очертава, че като се изключи Хърватия, процедурата ще има по-скоро характера на милосърден акт, пише "Генерал Анцайгер", цитиран от радио Дойче веле.

Европейската комисия отделя в най-новите си констатации за напредъка на България и Румъния недвусмислено критични думи, а броят на противниците най-вече в Европейския парламент нараства, отбелязва изданието.

В кореспонденцията се припомня, че в последния си доклад за напредъка на страните кандидатки Брюксел удостоверява и на двете страни осезаем напредък в икономиката, както и при реформите на данъчните им системи. Предмет на сериозни критики обаче са вътрешната сигурност и социалната политика.

Така например България била взела редица мерки за борба срещу корупцията, ала подкупността продължавала да е проблем. Според комисията, са необходими нови усилия, "в това число и мерки срещу корупцията на високо равнище". По отношение на Румъния Брюксел дори изрично споменава за сериозен проблем с широко разпространение.

Към България стои изискването да свърши още не малко за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода. Букурещ трябваше да преглътне и забележката, че трябва да подобри протичането на съдебните процеси и качеството на присъдите. Официални анкети потвърждават, че изпълнителната власт има възможност да влияе върху съдебните дела, се казва в доклада, цитиран от "Генерал Анцайгер"

Не само срещу търговията с хора в двете страни продължават да се взимат недостатъчно ефикасни мерки, се казва по-нататък в проучването на комисията на Европейския съюз. И дискриминирането на отделни групи сред населението остава почти без насрещни мерки. Така например брюкселските наблюдатели вписват сред задачите на румънците следното: стратегията по отношение на ромите, изрично насочена към избягването на дискриминацията, наистина се провежда, но не променя нищо по отношение на това, че ромското малцинство де факто все още често е подложено на дискриминация.

Предвид на тази равносметка, депутати от Европейския парламент, като например шефът на парламентарната група на Германския християнсоциален съюз Маркус Фербер, се учудват, че изобщо е обещано присъединяването на тези две страни.

Неотдавна в интервю за "Генерал Анцайгер" Фербер заяви, че смята Румъния за недостатъчно узряла да се присъедини към Евросъюза. И в доклада на комисията членството по същество се обосновава с досега осезаемия в някои области чувствителен напредък, който вероятно ще се ускори още повече от перспективата за присъединяване.

Това обаче се смята от наблюдатели в Брюксел за прекалено общо. При подобна равносметка ЕС никога не би се съгласил на преговори с Турция. София и Букурещ обаче по всяка вероятност ще станат членки на Европейския съюз.

Във вторник в. Монд писа, че Брюксел може да забави членството на двете страни, като се отбелязват закъсненията в прилагането на общностното право, борбата с корупцията и зачитането на свободите.

Споделяне

Още от България