На Балканите не обичат да плащат сметки, сочи европейско проучване

В България и Румъния не повече от 70% от сметките се плащат навреме, пише германският вестник "Ди Велт", позовавайки се на данни от изследване.

Резултатите от проучването "Европейските особености при плащането на дългове", проведено от колекторската фирма EOS, трябва да ни накарат да се замислим: поведението на европейските длъжници не е на ниво. Само 75% от компаниите и физическите лица плащат сметките си навреме. В Южна Европа хората обичат да отлагат своите задължения.

"Системата за плащане на сметки в Европа трябва да бъде значително подобрена", категоричен е директорът на фирмата EOS Клаус Енгбердинг. Фирмите, занимаващи се с производствена дейност, най-често попадат в графата небрежни платци, посочва изданието, цитирано от БГНЕС.


Особено тежко е положението с добросъвестните платци на сметки в Югоизточна Европа. В България и Румъния не повече от 70% си плащат навреме. В Гърция и Словакия този показател е на ниво от 71%, което е под средното европейско равнище.


В същото време във Франция и най-вече в Германия ситуацията е далеч по-добра. 80% от французите се издължават в точно определените срокове, а в Германия този процент дори достига 83%.


"Икономиката като цяло доста различно се развива в отделните европейски страни и затова не е учудващо, че ние наблюдаваме големи различия", подчертава Енгбердинг. Но въпреки това и той не крие своето безпокойство. "В сравнение с останалите страни по света германските показатели изглеждат сравнително добре. Но от икономическа гледна точка подобни данни будят тревога", отбелязва експертът. В крайна сметка те означават, че почти всеки шести клиент в Германия плаща своите сметки със закъснение или въобще не го прави.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?