На Благовещение патриарх Неофит призова към подражание на смирението на Богородица

Патриархът отслужи тържествената литургия за Благовещение, сн. БГНЕС

Празникът на Светото Благовещение е велик богородичен празник и в него се стараем да подражаваме на смирението, гордостта и любовта към Света Богородица, която е в основата на днешния празник. Това каза българският патриарх Неофит по време на тържествената литургия в неделя в духовната семинария в София.

Благовещение е денят в който според християнските вярвания Архангел Гавраил слиза на земята и съобщава благата вест на Дева Мария, че ще роди Божия син. Празникът се чества от всички християни - православни, католици и протестанти.

Той е утвърден от православната църква през VІІ век и е част от Великденския празничен цикъл.

Благовещение винаги се празнува на 25 март. Празникът се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля.

В България Благовещение се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде "нещо зелено" - коприва, спанак, лапад. Въпреки постите, традиция е също на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник - риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Според народните вярвания на този "благ ден" по-леко и бързо зарастват всички рани и затова най-често тогава се продупчват ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си. Стопаните премитат къщите и дворовете си, палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина жените не докосват игли, куки или конци.

Вярва се, че ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове.

На този ден се става рано, за да е богата годината.

Имен ден празнуват всички с имена Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и други.

Споделяне

Още от България