На България може да се разчита за опазването на натовските тайни, смята президентът

България е надежден партньор и съюзник в защитата на класифицираната информация на НАТО, на който може категорично да се разчита. Тази оценка е дал президентът Георги Първанов на днешната си среща с председателката на Държавната комисия за защита на класифицираната информация Цвета Маркова.

Според президента след преодоляването на затрудненията, свързани с конституирането на ДКСИ, в дейността на комисията са постигнати позитивни резултати. Свидетелство за това са и насърчителните отзиви от структурите по сигурността на информацията в щаб-квартирата на НАТО и от различни страни-членки на Алианса, пише в съобщението на прессекретариата на държавния глава.

Президентът смята, че България разполага с много добър и съвременен Закон за защита на класифицираната информация. Пропуските, които се откриват при неговото прилагане, са преодолими след внимателна експертна преценка, се посочва в съобщението.

Цвета Маркова настоя преди няколко дни за пореден път да се направят промени в Наказателния кодекс, с които злоупотребата с класифицирана информация да се наказва като престъпление. Идеята е наказанието да бъде до 20 години затвор. По сега действащия кодекс това деяние се наказва като шпионаж.

Маркова обяви, че са необходими промени и в закона за защита на класифицираната информация, с които да се предвидят санкции за злоупотреба с поставянето на гриф "Секретно" върху документите. Маркова твърди, че класифицираната информация трябва да се намали на 10 процента от сегашния си обем. Създаването на големия обем информация пречи и на работата с нея.

Пример за това е делото "Чорни", което бе засекретено заради това, че е секретна заповедта на НСС за изгонването му от 2000 г. Решението според Маркова е документът, съдържащ секретна информация, да се съхранява извън папката на делото, а в деловодството на съда.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?