На министър Добрев "не са му докладвали" кой още е замесен в продължаващото строителство на "Белене"

Министър Делян Добрев още не знае кои други са замесени в "конспирацията" с продължаващия строеж на АЕЦ "Белене". Сн. БГНЕС

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев съобщи в неделя, че все още не са му докладвали кой друг, освен уволнения вече управител на предприятие "Трафоелектроинвест" Марин Ангелов, е замесен в продължаващото строителство на инфраструктурата за АЕЦ "Белене".

Ангелов бе освободен в четвъртък заради писмо, което той е подписал до кмета на Свищов за изграждане на високоволтова линия за осигуряване на връзка на бъдещите мощности, които ще бъдат изградени на площадка АЕЦ "Белене".

Тогава Добрев каза, че трима души са замесени с написването на писмото и той ще ги изслуша до края на деня (18 октомври – бел.ред.), но дали ще бъдат уволнени ще се реши в понеделник. Според министъра това била "конспиративна" инициатива и "саботаж" на правителствената политика.

Писмото бе извадено от Синята коалиция, която обвини правителството, че продължава тайно да строи АЕЦ "Белене" зад гърба на парламента.

"Ако това правителство искаше да строи и мислеше, че можеше да го финансира, нямаше да го спре още през месец март", каза енергийният министър пред БНР.

Той отново повтори, че НЕК и БЕХ не са знаели за действията на шефа на "Трафоелектроинвест", макар в писмото на Ангелов да се посочва, че трасето на далекопровода е одобрено от техническия съвет на НЕК.

Пак в четвъртък Добрев каза, че трима души са замесени с написването на писмото, но дали ще бъдат уволнени ще се реши в понеделник. Според министъра това била "конспиративна" инициатива и "саботаж" на правителствената политика.

Делян Добрев заяви в неделя, че няма никакви притеснения по отношение удължаването на живота на Пети и Шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Според него след около десетина години може да бъде построен нов блок на централата.

За посещението на руския президент Владимир Путин у нас, Делян Добрев каза, че повече информация за него има МВнР.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?