На моменти сме по-добре и от старите членки в Шенген

На моменти сме по-добре и от старите членки в Шенген

България ще е напълно подготвена за Шенген през януари 2011 г. и надеждите на правителството са през март да бъде приета заедно с Румъния в пространството. Дори на моменти страната ни стои по-добре от страни страни членки на Шенген. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти в неделя, след като бе запознат с междинен доклад на Институт “Отворено общество“ за изпълнението на плана за влизане в еевропейското пространство.

Да се надяваме, че през март 2011 г. Унгария ще бъде страната, която ще вкара в Шенгенското пространство Румъния и България, каза Цветанов. По думите му е по-реалистично двете най-нови членки на Евросъюза да бъдат присъединени към Шенген заедно, а не поотделно, каквито коментари имаше напоследък.

Вътрешният министър заяви още, че обвързването на членството в Шенген с проблема с ромите "не стои на дневен ред".

Приоритетна задача в следващите месеци е обучението и повишаването на квалификацията на българските полицаи по отношение на влизането на България в Шенген, каза министърът.

За всеки полицай се изготвени брошури, за да може служителите на МВР да бъдат подготвени за внезапните проверки, които ще се правят в различни районни управления.
На 9 октомври официално ще бъдат пуснати в експлоатация корабите, които изпълняват инструмента "Шенген" и ще гарантират сигурността на морската граница, съобщи Цветанов.

До края на тази година екипите, които ще поемат хеликоптерите, които ще бъдат дадени на "Гранична полиция" за наблюдаване на сухопътната граница, също ще бъдат готови.
Вътрешният министър изрази удовлетвореност от доклада, който му беше представен от "Отворено общество". Окончателният документ ще е готов през януари 2011 г.

В междинния му вариант се посочва, че към 31 август 2010 г. подготовката на България за присъединяване към Шенгенското пространство като цяло се осъществява в срок. Има достатъчно основания да се смята, че страната ще изпълнява всички условия за членство към 31 март 2011 г., каза Ася Кавръкова, програмен директор в Институт "Отворено общество".

От 48 мерки, предвидени в Националния план със срок за изпълнение до 31 август 2010 г., 28 мерки са изцяло изпълнени, 15 са по-скоро изпълнени и са към приключване, 3 мерки са в процес на осъществяване, но не са изпълнени, а 2 от мерките не са започнали, посочи Кавръкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България