Висши политици:

На НАТО и Русия са нужни нови правила за избягване на случайно избухване на война

На НАТО и Русия са нужни нови правила за избягване на случайно избухване на война

Русия и НАТО трябва да договорят общи правила за справяне с неочаквано възникващи военни инциденти, за да намалят риска от случайно избухване на война между Москва и Запада, заяви днес група от бивши външни и военни министри, цитирана от Ройтерс.

В тази група от 14 известни политици влизат бившият руски външен министър Игор Иванов, бившият германски военен министър Фолкер Рюе и техни колеги от Великобритания, Франция, Испания и Турция.

Русия и НАТО провеждат все по-често големи военни учения заради кризата в Украйна и инциденти като опасни срещи във въздуха между бойни самолети от едната и от другата страна зачестяват. Затова, според бившите министри, са крайно необходими правила за комуникация във въздуха и в морето при такива ситуации. В доклад на групата, публикуван от Европейската лидерска мрежа - базиран в Лондон мозъчен тръст, те настояват за среща на високо равнище НАТО-Русия по въпроса. В документа се привеждат редица конкретни случаи от десетките, отбелязани през последните месеци, които биха могли да доведат до опасни недоразумения или недооценки на риска, в резултат на което да се провокира много тежка криза или дори директна военна конфронтация.

Според групата подобно споразумение е необходимо и между САЩ и Китай. В него трябва конкретно да се опише какви действия трябва да се избягват, като например симулации на нападение близо до военен кораб или самолет на другата страна. Трябва да има договорени радиочестоти и взаимно одобрен речник на сигнализациите, за да може да се установява бърза връзка в рискови ситуации.

НАТО отхвърли всякакво предположение, че военните учения на алианса засилват риска от война в Европа и посочи, че още преди постигането на някакви нови споразумение за целта, Русия може да предприеме стъпки за намаляване на напрежението.

"Русия има на разположение много инструменти за избягване на непреднамерен конфликт, за намаляване на напрежението и за повишаване на прозрачността, като се започне от споразуменията за контрол над въоръженията и се стигне до доброволни мерки, - каза говорителката на НАТО Оана Лунджеску. - Тя трябва да се фокусира върху изпълнението на вече поетите ангажименти."

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?