На Путин му омръзнало българите да се противопоставят на Русия

На Путин му омръзнало българите да се противопоставят на Русия

Затрудненията, създадени от българските власти, са основната причина, поради която Русия се е отказала от строежа на газопровода "Южен поток", е заявил руският президент Владимир Путин пред турския си колега Реджеп Тайип Ердоган на срещата между двамата на първи декември според турския вестник "Хюриет".

"Омръзна ми от българите. Противопоставят ни се и ни предизвикват, понеже имат зад гърба си Запада и Европейския съюз. Бавят проекта", казал Владимир Путин на срещата според цитиран от вестника неназован дипломатически източник.

Руският президент обяви прекратяването на "Южен поток" на съвместна пресконференция с Ердоган на 1 декември. Отказът от проекта е бил изненада дори и за приближените на Путин, които научили за решението на президента в хода на преговорите с турската страна, съобщава вестникът.

Прекратяването на "Южен поток" стана причина Путин и Ердоган да разгледат алтернативни трасета за газопровода, като двамата се договориха за изграждането на нов газопровод, който да свързва Русия и Турция. Очаква се приблизително 50 милиарда кубически метра газ да бъдат подавани до терминал, разположен близо до границата между Гърция и Турция.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?