На руските военни бе забранено да ползват мобилни телефони

На руските военни бе забранено да ползват мобилни телефони

На руските военнослужещи бе забранено да ползват смартфони. Мярката е предназначена да отстрани проблема, възникнал в Украйна, където на руските войски бе трудно да скрият присъствието си там, пише френският в. "Поан".

Десетки руски военни, които сега се намират във Венецуела, са предупредени. В момента законът забранява на военнослужещите да ползват мобилни телефони на територии, на които се водят военни действия. С особено внимание се следят и онези, които участват в дискусионни форуми или правят видеозаписи, със заплаха да пострадат от гнева на началниците си.

Руските депутати гласуваха забраната след серия от тежки провали за властите. Най-гръмовният вероятно е авиокатастрофата на малайзийския Боинг 777 с 298 души на борда, свален на 17 юли 2014 г. в небето над Източна Украйна – на територия, контролирана от проруските сепаратисти.

След дълга работа по проследяване на ракетата "Бук", с която е свален самолетът, международното разследване посочи за отговорна Русия. Голяма част от доказателствата бе получена благодарение на информация от мобилните телефони на самите военни, отговорни за зенитната ракетна батарея.

Снимки и видеа, поместени в руските социални мрежи "ВКонтакте" или "Съученици", помогнаха да се реконструира траекторията на полета на снаряда. "Те ни бяха твърде полезни", твърди британският разследващ сайт Bellingcat, който първи изнесе фактите по случая.

По същия начин бе разбита версията, отстоявана и до днес от Москва, че в Източна Украйна няма военнослужещи от руската редовна армия.

Тази технология изобличи и руската официална версия за Сирия. Постинги, качени от руски военни в социалните мрежи, разкриха руското военно присъствие в Сирия няколко седмици преди официалното влизане на руските войски, планирано от Владимир Путин за септември 2015 г. След това се появиха нови съобщения за това, че сред руските военни има загинали. Понякога тази информация бе пазена в тайна от властите, напомня "Поан".

Руската армия не е единствената, която страда от прозрачния Интернет. През 2017 г. палестинското ислямистко движение "Хамас" получи възможност да шпионира смартфоните на десетки израелски военни, привличайки ги с фалшиви профили на млади жени, изповядващи юдаизма. Хакери са предложили на войници да ги снабдят с приложение, което да им позволи да общуват с жените. От този момент нататък те са могли да получат достъп до техните файлове и GPS данни.

Този инцидент обаче не е довел до промяна на правилата и нормите. На израелските военнослужещи както и преди е позволено да ползват своите мобилни телефони на военните обекти.

Дали въвеждането на забраната в Русия ще помогне на властите да избегнат неприятности? Сайтът Bellingcat се съмнява. Връщайки се у дома, младите войници разказват пред приятели за преживното във военната база или в чужбина. Но руските началници, изпратени спешно в Каракас, няма да допуснат това, пише "Поан".

Споделяне

Още от Свят