Набират се оферти за безплатните училищни закуски

Набират се оферти за безплатните училищни закуски

Процедура за избиране на доставчици на училищните закуски и напитки, които държавата финансира за децата от І до VІ клас, обяви Агенцията за социално подпомагане в четвъртък.

До 17 септември ще се набират офертите за закуските, раздавани на учениците от долния курс на обучение през първия срок на новата учебна година.

Това означава, че безплатните училищни закуски, въведени от предишното правителство, отново ще бъдат раздавани със закъснение. Миналата година учениците започнаха да ги получават в края на октомври и началото на декември и то след поредица от скандали с доставчиците относно предлаганите от тях продукти.

Сега изискването към кандидатите е предлаганите от тях закуски и напитки да не надхвърлят 50 стотинки за дете дневно, като цената трябва да включва и разходите по опаковката и транспорта до училището.

В критериите е заложено два пъти седмично млякото или чаят за учениците да бъдат заменяни с натурален плодов сок, плодово-зеленчуков или зеленчуков сок. Млякото трябва да е в индивидуална опаковка между 200 и 250 грама и да се предлага с температура не по-ниска от 10 градуса. Закуските могат да бъдат сандвичи със сирене, кашкавал, извара, млечни салати, с различни видове колбаси, риба или яйца, както и със зеленчуци. Поне два пъти седмично хлябът от сандвичите трябва да е ръжен или пълнозърнест, а тестените закуски са позволени веднъж в седмицата.

От агенцията информираха, че през учебната 2005/2006 г. безплатни закуски не са били само в 12 от общо 2474 училища на територията на страната.

Общо 293 379 ученика са били включени в програмата, за която през миналата учебна година са били изхарчени 14 495 078 лв.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?