Наблюдателят на ПАСЕ се срещна с медиците ни в Либия

Представителят на ПАСЕ Матиас Йорши, който е на посещение в Либия във връзка с делото срещу шестимата български медици, днес се срещна с обвиняемите в Бенгази.

До този момент Йорши, определен от организацията за докладчик по случая, е провел срещи на всички равнища, включително и с либийския ръководител Муамар Кадафи, съобщи за БТА посланикът ни в Триполи Здравко Велев.

Визитата на наблюдателя на ПАСЕ приключва утре, като се очаква непосредствено след това той да изготви доклад, който да бъде представен в организацията.

Според решение на ПАСЕ от началото на годината, взето по инициатива на българския представител в асамблеята, организацията ще приеме документ, който да насърчи Триполи в намирането на бърз и благоприятен финал в процеса.

Преди дни завърши посещение на представители на "Амнести интернешънъл", който също се срещнаха с медиците ни в Бенгази и разговаряха с либийския лидер Муамар Кадафи за спазването на човешките права в страната.

Поредното заседание на Наказателния съд в Бенгази по дело 607/2003 е насрочено за 15 март, когато се очаква адвокатите на либийската държава, страна в процеса за епидемията от СПИН в града, да представят доказателства, че Джамахирията е извършвала необходимите доставки на консумативи в болница "Ал Фатах".

Подобни доказателства биха оспорили твърденията на адвокатите на отрицанието, според които епидемията е възникнала вследствие липса на достатъчно количество консумативи, което е наложило повторна употреба на еднократни материали.

Споделяне

Още от България