Наборниците на служба в края на 2007 г. ще се уволняват и без пълен срок на отслужване

От 1 януари 2008 г. ще отпадне наборната военна служба, реши в четвъртък парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Наборниците на редовна военна или алтернативна служба към 31 декември 2007 г. , дори да не са изкарали целия срок на службата, се уволняват, считано от 1 януари 2008 г., приеха още депутатите.

С 37 гласа "за", 82 "против" и 16 "въздържал се" беше отхвърлено предложението на депутата от ОДС Филип Димитров наборната служба да отпадне от 1 октомври 2007 г. С 18 гласа "за", 81 "против", 34 "въздържал се" депутатите отхвърлиха и искането на независимия народен представител Станчо Тодоров наборната служба да стане 6 месеца за всички войници, независимо дали са завършили висше образование и с каква образователна степен.

Военнослужещите на наборна военна служба ще могат да кандидатстват за приемане на кадрова военна служба на длъжности за кадрови войници след полагане на военната клетва, а не както досега след изслужване на две трети от законоустановения срок на наборната военна служба, реши още парламентът.

С промените се повишава пределната възраст за изпълнение на кадрова военна служба в Националната разузнавателна служба като специализирана служба.

Към началника на Генералния щаб се създава и Военен съвет като съвещателен орган, записаха още народните представители.

След приемането на промените зам.-министърът на отбраната Соня Янкулова обясни в кулоарите на парламента, че от 1 януари 2008 г. трябва да има завършена концепция за военната подготовка на младежите, след като отпада наборната военна служба.

В отговор на въпрос предвижда ли се военно обучение на младежите, Соня Янкулова посочи, че е рано, но се мисли в тази посока. Нямаме завършена концепция, която да предложим на Народното събрание, но имаме срок до 1 януари 2008 г. да сторим това, допълни тя. По думите ѝ все още не е ясно дали това ще бъде някакъв вид военно обучение на всички младежи, включително и девойки, защото непрекъснато те се разделят, като че ли девойките нямат нужда да придобият определени способности за самозащита. В момента обсъждаме какво правят другите държави, това не е проблем, който е решен еднозначно навсякъде и не е лесно да се вземе решение, добави Янкулова.

За цената на професионализацията на армията зам.-министърът каза, че сочените за целта 30 млн. лв. са условна сума и че тези средства са разпръснати в годините. Парите не са само за заплати, а и за изграждане на бази за обучение, а ако се наложи, и за трансформиране на съединения.

В момента кадровите военнослужещи са с 370 лв. заплата, но се правят разчети за увеличение с цел да се привлекат повече млади хора към професионалната военна служба.

Споделяне

Още от България