Началникът на френския генерален щаб подаде оставка на фона на разногласия с Макрон

Началникът на френския генерален щаб подаде оставка на фона на разногласия с Макрон

Началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили генерал Пиер дьо Вилие подаде оставка, предадоха световните агенции, цитирайки публикувано днес негово комюнике. Той се оттегля на фона на дълбоките си разногласия с президента Еманюел Макрон заради предложеното орязване на бюджета за отбрана. Наскоро Дьо Вилие възнегодува в парламента срещу планираното намаляване на средствата за въоръжените сили, но бе порицан остро от Макрон.

В комюникето генералът казва, че се е опитвал да поддържа френските въоръжени сили в готовност да вършат своята все по-трудна работа с наложените им финансови ограничения. "При сегашните обстоятелства не смятам, че повече съм в състояние да осигурявам устойчивостта на военния модел, който вярвам, че е необходим, за да гарантира защитата на Франция и французите, днес и утре, и да поддържа амбициите на нашата страна", аргументира той своето оттегляне.

Началникът на френския генерален щаб е връчил оставката си на президента, който я е приел.

По-късно за нов началник на генералния щаб на френските въоръжени сили бе назначен генерал Франсоа Льокоент, съобщи говорителят на правителството Кристоф Кастанер, цитиран от Асошиейтед прес.

Льокоентр е член на екипа на премиера Едуар Филип. Франсоа Льокоентр е служил в Сараево по време на войните в Югославия през 90-те години, а неотдавна командваше френската военна мисия в Мали за борба с ислямистките екстремисти.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?