След няколкочасов арест

Началникът на затвора в Бургас обвинен в длъжностно престъпление

Началникът на затвора в Бургас обвинен в длъжностно престъпление

Началникът на затвора в Бургас Деян Костов е бил арестуван в понеделник сутринта. Информацията бе разпространена от МВР и първоначално не бе потвърдена от Министерството на правосъдието, под чиято шапка са местата за лишаване от свобода.

 

Костов е бил отведен в Столичната следствена служба, където му е било повдигнато обвинение за длъжностно престъпление. Наложена му е мярка за неотклонение "подписка".

 

Работата по образуваното срещу него досъдебно производство продължава, предстоят допълнителни процесуално-следствени действия. Целта е да се установи евентуална съпричастност и на други служители от затвора в Бургас по повдигнатите обвинения, се казва в съобщението на МВР.

 

Още преди два месеца в медиите се появиха информации за редица нередности, които стават зад стените на затвора в Бургас. Някои от публикациите съдържаха изброявания на драстични нарушения в изправителното заведение като затваряне на очите на затворническите власти при внасянето на наркотици, забранени предмети и толериране на отделни лица, определяни като "ВИП-затворници".

 

В средата на май внезапна проверка в затвора направи зам.-министърът на правосъдието Пламен Георгиев. След проверката бе спешно пенсиониран заместникът на Деян Костов Кирил Христов.

 

Според информационния сайт Петел.бг по време на проверката зад решетките инспекторите открили "смущаващи" предмети. В килиите били намерени пет мобилни телефона, таблет, устройство на "Макс телеком" за мобилна връзка, мобилен интернет.

 

"Това са неща, които са абсолютно забранени да се ползват вътре”, коментира Пламен Георгиев по-късно пред журналисти.

 

Открити били и остри дървени прътове, пирони др. Според Георгиев нямало нарочени ВИП-затворници с привилегии, но пък очевидно някои притежавали забранени вещи, имало и хапчета, както и топчета тревна маса, вероятно канабис.

 

"Бяхме уведомени, че има разработки на ДАНС и на МВР за това, което става вътре”, каза тогава Георгиев. Според него най-лошото било, че нарушенията са със знанието на ръководството.

Споделяне

Още по темата

Още от България