Според доклад на Съвета на Европа

Насилието и пренаселването в родните арести продължават

Отново има тенденция все повече заподозрени да стоят дълго зад решетките

Насилието и пренаселването в родните арести продължават

Масовото малтретиране на задържани и пренаселването на родните арести до степен на нечовешки условия за живеене се запазва като тенденция, констатират от Комитета за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание при Съвета на Европа.

Това става ясно от доклада, оповестен в четвъртък, след посещението у нас на делегация от комитета през октомври 2010 г. В официалния сайт на организацията е публикуван и отговорът на българското правителство по изрична молба на родните власти.

Според заключенията на европейските правозащитници положителната тенденция между 2006 и 2008 г. за намаляване на дела от задържани, които прекарват в арестите твърде продължително време, вече не се наблюдава. Напротив – комитетът отбелязва увеличение на общия брой от заподозрени, които са с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Отбелязва се и необходимостта от спешни мерки срещу комбинацията от пренаселване на арестите и недостиг на надзиратели, които да следят за реда в местата за лишаване от свобода. Това, според доклада, води до много случаи на малтретиране на задържани. Като примери са посочени Пловдивският и Варненският затвор.

Цитират се и няколко оплаквания от пациенти в съдебно-медицинското отделение на държавната психиатрична болница в Ловеч. Най-общо те се жалват от физическо малтретиране и от грубо отношение и използване на обиден език от някои санитари.

В отговора си българските власти информират, че е извършено вътрешно разследване, което е довело до уволнението на санитар и предупреждение към служител от охраната. Според комитета причина за това са недостатъчният персонал, както и липсата на алтернативни методи за терапия. Във връзка с това комитетът препоръчва мерки за надзор и гарантиране на адекватно присъствие на персонала, както и обучаване на служителите да се справят с кризисни ситуации.

Въпреки констатираното подобрение в сравнение с предишната визита, делегацията отбелязва, че условията за живот на половината настанени в Дома за мъже с психиатрични отклонения в Пастра остават неприемливи. В отговора си българските власти посочват единствено, че пациентите, настанени в блок 3, са били преместени в други помещения.

Условията за живот в родните затвори и болници към следствените арести от години са подложени на унищожителна критика от родни и европейски правозащитни организации. Европейският съд за правата на човека в Страсбург също има няколко решения, осъждащи България, в които се разглеждат унизителната и нечовешка ситуация в местата за лишаване от свобода.

Една от положителните констатации в доклада на комитета е, че не са регистрирани скорошни оплаквания от полицейско насилие, макар че точно в последните 2-3 години избухнаха няколко сериозни скандала, свързани със случаи на превишени права от страна на служители на МВР.

Правозащитни организации като Българския хелзинкски комитет и "Отворено общество" пък огласиха няколко доклада по темата, в които остро разкритикуваха правната уредба, регламентираща използването на сила и помощни средства от полицията, както и поведението на разследващите органи при сигнал за полицейски произвол.

В резултат на тази активност заместник-вътрешният министър Веселин Вучков безпрецедентно прокара проектопромени в Закона за МВР, които, ако бъдат приети от парламента, ще въведат нови правила за "абсолютна необходимост" при използването на сила и оръжие от униформените, както и забрана да прибягват към тях в случаи, когато даденият заподозрян не е извършил насилствено деяние и не заплашва живота на никого.

 

Досега новите текстове минаха на първо четене през комисиите по европейски и правни въпроси без особени обсъждания и мнения против. Очаква се следващата седмица проектът да бъде гласуван и от водещата вътрешна комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?