Над 1 милион бежанци се завърнаха в Босна

Над един милион бивши бежанци и вътрешно разселени лица са се завърнали по домовете си в Босна и Херцеговина, съобщи във вторник Върховният комисариат на ООН за бежанците.

Това е сериозно постижение в дългия процес на възстановяване на страната, пострадала през войната от 1992-1995 г., посочи говорителят на агенцията Петер Кеслер.

Според най-новите статистики общо 1 000 473 граждани от над двата милиона души, насилствено принудени да напуснат домовете си по време на войната, са се завърнали в районите, където са живели. Основната част от завърналите са мюсюлмани, но също така има сърби и хървати.

От тях 440 147 са били бежанци, напуснали Босна и Херцеговина, а 560 326 са били принудени да търсят убежище другаде вътре в страната.

Близо 75% от завърналите се бежанци и разселени ще живеят в мюсюлманско - хърватското държавно обединение Босна и Херцеговина, а 25 % - в република Сръбска.

Върховният комисар на ООН за бежанците Рууд Люберс заяви, че завръщането на прокудените показва решимостта на толкова много хора в Босна и Херцеговина да закрият тази опустошителна глава в своя живот.

Според Люберс завръщането на тези хора демонстрира също и по-широката полза от това, че международната общност е посветила значителни усилия и средства да решава проблемите на страните, от които произлизат бежанците.

В началото на 90-те години Западна Европа приемаше годишно стотици хиляди търсещи убежище от Босна и Херцеговина. Сега там търсят убежище една малка част, допълни той.

Люберс обърна внимание на многобройните юридически, икономически и социални трудности, пред които са били изправени тези хора.

Почти девет години минаха от Дейтънските споразумения и през това време бе постигнат огромен напредък, но все още трябва да се преодолеят много трудности и за следващите няколко години продължаващата подкрепа на международната общност ще бъде от съществено значение, заяви той.

След края на войната в Босна (1992 - 95 г.) НАТО разположи 60 000 военнослужещи в страната, които впоследствие бяха намалени до 7 000. В края на годината мироопазващата мисия ще бъде поета от Европейския съюз.

Наблюдатели посочват, че етническото напрежение в Босна все още не е преодоляно.

Според ръководителя на представителството на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Сараево Удо Янц през първите седем месеца на тази година са се завърнали общо 15 470 босненци. От тях 10 589 (около две трети) са били от така наречените малцинствени групи, като в някои райони, например в източната част на Република Сръбска, включително Братунац, Сребреница и Зворник, броят на завърналите се е нараснал особено. От 1996 г. досега 446 795 души - малко по-малко от половината от общия брой - са се завърнали в общини, където те понастоящем са в малцинство.

Върховният комисариат на ООН за бежанците откри свое представителство в Босна през 1991 г., преди избухването на конфликта. До 1995 г. агенцията оглавяваше огромна по мащаби операция за предоставяне на хуманитарна помощ, от която се възползваха около 1,5 милиона души. Това включваше изпращане на конвои с помощи и въздушния мост до Сараево - най-дългата в историята операция по прехвърляне по въздуха.

От 1995 г. комисариатът е изразходвал общо над 500 милиона долара за проекти в страната, предаде БТА.

От агенцията на ООН обръщат внимание на факта, че все още има голям брой бежанци от Босна и Херцеговина, включително около 100 000 души, които живеят в Сърбия и Черна гора и в Хърватия. Предполага се, че около 50 000 други бежанци, за чиито проблеми все още не е намерено трайно решение, живеят в различни европейски страни или другаде. Още 313 000 души са все още вътрешно разселени в самата Босна и Херцеговина. Предполага се, че оставащите около половин милион бежанци, които избягаха от войната, са намерили решение за себе си, включително като са получили ново гражданство, другаде в света.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: