Над 10 жертви на атентат срещу полицейски пункт в Багдад

Най-малко 13 души загинаха и около 50 бяха ранени в петък при самоубийствения атентат с кола бомба срещу полицейски контролен пункт в центъра на Багдад, предаде Ройтерс.

Според правителствен говорител бомбата била взривена край редица полицейски автомобили, преграждаща пътищата към близката улица Хайфа.

В района на тази улица се водеха сражения между американските сили и бунтовниците.

Експлозията е изровила огромен кратер в земята, няколко полицейски коли са избухнали в пламъци, а във въздуха се извиват гъсти облаци дим, посочва Ройтерс.

Загиналите са най-малко 13 души, каза говорителят на правителството, а според американски военни източници до 50 човека са били ранени.

Във вторник при друг самоубийствен атентат също с кола бомба срещу полицейски участък в Багдад бяха убити 47 души. Това бе най-кръвопролитният терористичен акт в иракската столица през последните шест месеца.

60 жертви на американски въздушни удари във Фалуджа

При американски въздушни удари срещу "място за срещи на терористи" във Фалуджа са убити около 60 чужди бойци, свързани с йорданския терорист Абу Мусаб ал Заркауи, съобщи информационният център на коалицията, цитиран от Си Ен Ен.

Според лекари в местната болница, при атаката са загинали най-малко 16 цивилни граждани. Десетки са ранени.

В изявлението на американската армия се посочва, че нападението е било насочено срещу къщи, използвани от верни на Заркауи бойци. Разрушени са три къщи, в които по време на атаката е имало около 90 вражески бойци, се уточнява в изявлението.

Въздушните удари са нанесени в четвъртък вечерта. Няколко оцелели са избягали в близък град, с което, според коалицията, застрашават сигурността на местното население.

Многонационалните сили са преустановили атаката срещу тези терористи, за да предпазят цивилното население и да минимизират страничните щети за град Кариат ар Руфуш, се посочва в изявлението.

Няколко часа след първата атака е предприет друг въздушен удар по цели на Заркауи във Фалуджа, за което е било дадено разрешение от преходния иракски премиер Ияд Алауи.

Няма данни за жертви при втората атака.

Заркауи пое отговорността за множество нападения срещу коалиционните сили, включително и срещу централата на ООН в Багдад през август миналата година, при която загинаха 23 души, включително и пратеникът на международната организация в Ирак.

Близък сътрудник на Осама бин Ладен, Заркауи е дошъл в Ирак от Афганистан през май 2002 г. за медицинско лечение, след което започнал да организира заговори, според твърдения на американската администрация. Той е довел със себе си и група терористи от Ал Каида.

Сблъсъци в Багдад

В петък рано сутринта бяха възобновени боевете в района на багдадската улица Хайфа, където през последните дни американски и иракски войски воюват с бунтовници. При сблъсъците са ранени трима членове на иракската Национална гвардия.

Ден по-рано в Багдад бяха отвлечени двама американски и един британски гражданин от къщата им в центъра на Багдад, която се използва за офис на базираната в Близкия изток строителна компания Гълф сървисис.

Отвлечените американци са Джак Хенсли и Юджен "Джак" Армстронг, съобщи посолството на САЩ.

Иракската полиция твърди, че 11 похитители, облечени цивилно, са пристигнали пред къщата с минибус и автомобил, след което шестима от тях са влезли вътре и са отвлекли тримата служители на компанията Гълф сървисис.

Труп на чужденец открит в река Тигър

Междувременно полицията откри труп на мъж, за който се смята, че е чужденец, бе открит в петък северно от Багдад.

Тялото е на висок русокос човек, неарабин. То било извадено от река Тигър близо до село Йетриб, съобщи шефът на сигурността в болница в град Тикрит.

Мъжът е бил застрелян в гръб в главата. У него не са открити документи. Облечен е в син панталон и риза, ръцете му са вързани зад гърба.

Споделяне

Още от Свят