Над 100 души загинаха, стотици са изчезнали след цунами в Индонезия

Над 100 души са загинали, а стотици са в неизвестност след цунами в Индонезия, последвало земетресение от 7.7 по Рихтер в близост до западните брегове на страната, съобщиха световните агенции.

Десет села, разположени на острови от индонезийския архипелаг Ментавай, са пометени от триметрови вълни. Представител на властите на архипелага е съобщил пред телевизия Metro TV, че според информация на кризисния център 108 души са загинали, а 502 са в неизвестност. По информация на здравното министерство обаче загиналите са 113.

Лошите атмосферни условия затрудняват спасителните операции.

Най-тежко пострадали са островите Южен и Северен Пагай. Повечето сгради в крайбрежното село Бету Монга са разрушени, съобщи представител на министерството на риболова.

"От всички 200 души, които живеят в селото, само 40 са открити. 160 се издирват", уточни представителят, според когото 80% от къщите в района са разрушени и има недостиг на храна. Туристически кораб с десетина австралийци е загубил радиовръзка след земетресението, съобщи австралийското министерство на външните работи и търговията.

Сърфисткият курорт Макаронис в Северен Пагай също е бил връхлетян от цунамито.

В същото време вулканът Мерапи започна да изригва, като изхвърля в атмосферата на височина до 1.5 км гореща пепел и скални отломки. Най-малко 20 души са ранени.

Над 11 000 жители на районите по склоновете на вулкана са евакуирани. В района живеят общо около 19 000 души, но много мъже, повечето фермери, се върнали по домовете си или отказали да бъдат евакуирани, за да се грижат за животни или посеви.

Вулканът Мерапи, висок 2914 метра, изригва средно веднъж на четири години, което го прави най-активния вулкан в Индонезия.

Последното му изригване бе през юни 2006 г., когато двама души загинаха. При изригване от 1994 г. бяха убити 70 души. Най-смъртоносно е било изригването от 1930 г., което е взело 1300 жертви.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?