Над 100 сигнала от недоволни клиенти на морските курорти са постъпили в КЗП

Над 100 сигнала от недоволни клиенти на морските курорти са постъпили в КЗП

Над сто сигнала са подадени в т.нар. витруални приемни на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Те бяха създадени това лято и представляват специални телефонни кабини, които бяха поставени по морето за сезона и чрез които могат да се подават сигнали за различни нарушения. Това съобщи председателят на КЗП Димитър Маргаритов пред БНТ във вторник.

"Най-често сигналите са за несъвпадане между обещаното и това, което на практика се предлага, за нарушения на плажа и в търговските центрове и алеи. Хората реагират, това е добре", коментира Маргаритов. Той посочи че в момента по Черноморието почиват стотици хиляди туристи и на фона на техния брой сигналите са малко. По думите му обаче е добре, че потребителите и медиите обръщат внимание на конкретни случаи, защото така се помага за повишаването на качеството на услугите.

"Проблемите понякога са свързани с немарливост от страна на търговците, с това, че търговецът се опитва да представи своя обект като много атрактивен в интернет или по друг начин. С това, че се предлагат СПА центрове или други услуги, а когато отидете на място се установява, че това далеч не е истина", добави Маргаритов.

Той коментира и случай, при който в заведение в Кранево била наложена такса "Желание на клиента".

"Ако се установи, че действително е начислена такса „желание на клиента“ това само по себе си е нарушение, защото и самият търговец признава, че клиентът не е уведомен, че такова нещо ще му бъде начислено допълнително", обясни Маргаритов.

КЗП са изискали от търговеца извадка от фискалната памет, за да се види, че действително е начислена тази такса. По закона за туризма санкцията за подобно нарушение е от 500 до 3000 лева. “Житейската логика навежда на това, че за нормално желание даден продукт да бъде обработен по малко по-специален начин не се налага да се правят допълнителни разходи“, коментира Маргаритов.  

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?