Над 100 загинали в Турция през последните пет дни във военната операция срещу ПКК

Общо 102 предполагаеми бунтовници от Кюрдската работническа партия (ПКК) са били убити при широкомащабната военна операция, която се води от пет дни в югоизточната част на Турция, населена предимно с кюрди.

Това съобщи източник от местните служби за сигурност, цитиран от Франс прес.

Най-малко двама войници и петима цивилни са загубили живота си при сблъсъците, допълни източникът.

Армията и специални части на полицията започнаха в сряда широкомащабна операция, за да прогонят активисти на бунтовническото движение от няколко града.

Общо 10 000 мъже, подкрепени от танкове, бяха мобилизирани за това настъпление, което се концентрира върху два града, близо до границите със Сирия и Ирак - Джизре и Силопи (окръг Шърнак). И в двете населени места е обявен полицейски час.

Последно армията съобщи вчера за 70 убити бунтовници. Началникът на генералния щаб на турската армия генерал Хулуси Акар посети вчера войските в региона и бе информиран за напредъка на операциите.

След двугодишно прекратяване на огъня, кървавите сблъсъци между турските сили на реда и ПКК бяха подновени миналото лято. Това доведе до провал на мирните преговори, започнати през 2012 г. за слагане на край на този конфликт, който продължава от 1984 г.

Споделяне

Още от Свят