Над 100 жертви при атентати на ”Ислямска държава” в два сирийски града

Над 100 жертви при атентати на ”Ислямска държава” в два сирийски града

Няколко атентата с над 100 жертви в два сирийски крайбрежни града бяха извършени в понеделник, като отговорност за тях пое групировката "Ислямска държава" (ИД),съобщиха световните агенции.

Информационна агенция Амак на джихадистката организация посочи, че атентаторите от ИД са взели на прицел събрания на алауити в градовете Тартус и Джабле, в провинция Латакия..

При едновременната експлозия на седем коли бомби, пет от които управлявани от атентатори самоубийци, са загинали най-малко 48 души в Тартус и 53 в Джабле, като, изглежда, почти всички са били цивилни, посочи Сирийският център за наблюдение на човешките права, допълвайки, че има и голям брой ранени.

Това са най-кървавите атентати в двата града от началото на войната преди пет години, посочи директорът на Центъра.

Държавната осведомителна агенция САНА съобщи за 45 убити в Джабле и 20 в Тартус.

Алауитите са религиозна общност, към която принадлежи сирийският президент Башар Асад.

Същевременно друга близкоизточна държава – Йемен, също беше ударена от атентати на джихадистите. Двете бомби, насочени към йеменската армия в пристанищния град Аден, са убили най-малко 41 души, повечето от които са били желаещи да се запишат в армията, поясниха представители на военните в страната.

Първият самоубийствен атентатор е убил 34 души, редящи се на опашка, за да се запишат като постъпващи в армията, съобщава Насер ал Серей, командир на специалните сили за сигурност.

Втората бомба е била взривена вътре в самата база, убивайки седем войници, се допълва в изявлението на военните. 

Споделяне

Още от Свят