Над 1000 души са оставяни без помощи заради отказ от общественополезен труд

Над 1000 души са оставяни без помощи заради отказ от общественополезен труд

Над 1000 души са оставали без социални помощи през изминалата 2012 година заради отказ да полагат общественополезен труд в рамките на 14 дни месечно, а на 326 от тях са спрени помощите за период от 2 години, заради системен отказ от труд. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова в петък пред Дарик радио.

През 2013 година средствата за месечно социално подпомагане са завишени с около 3 милиона лева, но от министерството не очакват сериозен ръст на подпомаганите лица.

 

Близо 60 милиона лева са заложени в бюджета за тази година за изплащане на месечни социални помощи. Симеонова посочи, че през последните години броят на хората, имащи право на социална помощ, е нараснал сериозно.

 

Докато през 2009 година 36 121 души са подпомагани средно месечно, през 2012 година те са били 49 446 средно месечно.

 

Въпреки че увеличеният бюджетен ресурс допуска ръст на социално слабите лица, Валентина Симеонова се надява, че и през тази година ще бъде осигурена заетост на много хора чрез мерките по националните програми и оперативна програма “Развитие на човешките ресурси".

 

“По-важният проблем е устойчивото решение на проблема, свързан с безработицата. Министерството на труда и социалната политика не може да създава устойчива заетост. То може да предприема мерки, които да облекчават хората, които са изпаднали в състояние на безработица - да им дава шанс да опитат нова работа, да получат подкрепа временна, докато са в криза, но ние не можем устойчиво да решим проблема на безработните“, каза Симеонова.

Споделяне

Още от България