Над 1000 полицаи, МиГ-ове и хеликоптери охраняват София

Над 1000 служители на реда ще охраняват София по време на срещата на Съвета на министрите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) на 6 и 7 декември.

Въздушното пространство над града ще охраняват изтребители МиГ-29 и бойни вертолети.

Същевременно директорът на служба "Военна информация" към Министерството на отбраната ген. Пламен Студенков успокои, че няма сигнали за терористични действия и заплахи в София във връзка с конференцията на ОССЕ.

Вземането на безпрецедентни мерки за сигурност при международни прояви като тази на ОССЕ в София е резултат от психологическия ефект и въздействие на терористите върху нашите общества, поясни генералът.

България е потенциален обект на терористични заплахи, каза ген. Студенков, който припомни, че срещу страната са отправяни няколко заплахи от действащи в Ирак терористични групи.

В срещата на ОССЕ ще участват 75 чуждестранни делегации, неправителствени организации и журналисти. Общият брой на гостите се очаква да надхвърли 1500 души.

Правителството обяви 6 декември за неработен ден за столицата, а част от ограниченията в движението влизат в сила още от 3 декември.

Заради форума СДВР ще се погрижи да няма просяци по улиците на столицата. Движението в града ще бъде поетапно спирано по трасетата за придвижване на дипломатите, но полицаите обещават, че ще бъде бързо възстановявано.

В понеделник и вторник НДК ще е затворен за общо ползване и вътре ще бъдат изградени всички системи за сигурност, съобщи началникът на Националната служба за охрана генерал Румен Миланов. Генерал Миланов съобщи, че делегатите ще бъдат транспортирани до НДК от близо 16 хотела в София.

Мобилизация на полицаи, граничари, митничари и пожарникари

Заради форума в София са командировани стотици полицаи и жандармеристи от страната. Директорът на Националната служба "Жандармерия" ген. Живко Живков съобщи за БТА, че около 300 жандармеристи са ангажирани със срещата на ОССЕ, като половината от тях са командировани от страната.

Целият наличен състав на Специализирания отряд за борба с тероризма ще се включи в охраната на срещата.

Директорът на Националната служба "Гранична полиция" генерал Валери Григоров обясни за БТА, че граничарите стриктно ще проверяват паспортите на съмнителни лица, които биха могли да застрашават националната ни сигурност. По този повод ръководители в службата са обсъдили на съвещание детайлите в организацията на работата. От "Гранична полиция" ще наблюдават за движение на антиглобалисти от съседни страни.

Документите на всички граждани, които ще влизат в България с виза, ще бъдат оглеждани по-внимателно, съобщи ген. Григоров. Той посочи, че ще се увеличи и броят на патрулиращите по границата. Подготвени са и допълнителни екипи, които да реагират в евентуални екстремни ситуации.

Столичната пожарна вече е инспектирала обектите, където ще нощуват гостите, както и НДК. Специален режим на дежурства е предвиден за резиденция "Бояна", НИМ, летището.

Митничарите по границите също са инструктирани да проверяват по-стриктно влизащите в страната, информираха от агенция "Митници". Изпратени са специални указания за повишено внимание при внос на стоки.

Заедно с МВнР са обсъдени мерки за освобождаване и лесно преминаване на пратки със стоки, необходими за срещата на ОССЕ. За участниците и гостите на форума митническият режим на летището ще е облекчен.

За дните на срещата движението на превозни средства около НДК ще бъде ограничено. Маршрутите на превозните средства от градския транспорт няма да бъдат променяни, но спирката в подлеза на НДК ще бъде временно закрита.

Промени в движението

От 8.00 часа на 3 декември до 18.00 часа на 7 декември се забранява влизането на пътни превозни средства и в двете посоки, както и престоят и паркирането по бул. "Витоша" - между бул. "Пенчо Славейков" и бул. "Патриарх Евтимий", с изключение на мотрисите от трамвайни линии с номера 1 и 7; по бул. "Фритьоф Нансен" - между бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Васил Левски"; по бул. "Брюксел" - между бул. "Цариградско шосе" и летище "София".

От 7.00 часа на 3 декември до 18.00 часа на 7 декември се закриват трамвайните спирки на бул. "Витоша" по маршрута на трамвайни линии с номера 1 и 7 на кръстовището с бул. "Пенчо Славейков" - посока Център, пред пилоните на НДК - двупосочно, и трамвайните и тролейбусните спирки в тунела под НДК.

Споделяне

Още от България