Над 1/2 от българите никога не са ползвали интернет

Над 1/2 от българите никога не са ползвали интернет

В България интернет се ползва всекидневно от 31 процента от населението, 40 на сто влизат в мрежата веднъж седмично, а 53 на сто никога не са били в онлайн пространството. Това сочи статистика, обявена в понеделник от ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Зинаида Златанова по време на дискусия за европейската програма в областта на цифровите технологии.

За сравнение в Европейския съюз 48 на сто от населението използва всекидневно интернет, 60 на сто - поне веднъж седмично, а около 30% никога на се имали онлайн достъп.

"Цифровата икономика на Европа е от решаващо значение за икономическия растеж и благоденствието на европейските граждани", заяви Златанова.

По думите ѝ интернет революцията днес е със същото значение, каквото са имали електропреносните и транспортните мрежи преди век. За разгръщането на цифровия потенциал Европейската комисия е разработила програма със седем приоритетни области за развитие на информационно-комуникационните технологии.

Това са създаването на нов единен пазар, подобряване на стандартизацията и оперативната съвместимост в областта на този вид технологии, увеличаването на доверието и сигурността в интернет, както и до достъпа до бърз и свръхбърз интернет, стимулиране на изследователската и развойна дейност в сектора, осигуряване на умения за боравене с цифрови технологии и разгръщане потенциала на информационните технологии в полза на обществото.

Споделяне

Още от България