Над 120 души загинаха при серия от терористични атаки в Мумбай

Над 120 души загинаха при серия от терористични атаки в Мумбай
Над 120 души загинаха, а близо 300 бяха ранени при серия от координирани терористични нападения във финансовата столица на Индия - Мумбай, съобщиха световните агенции в четвъртък.

Група терористи, въоръжени с автомати АК-47 и с гранати извършиха нападения срещу три петзвездни хотела - ''Оберой”, ''Тадж Махал” и ''Тридент", ресторанти и жп-гара. Нападенията започнаха вчера около 21.30 часа местно време. Отговорност за терористичния акт пое неизвестна досега ислямистка групировка, наречена Муджахидини от Декан.

Център на трагедията се оказа легендарният петзвезден хотел "Тадж Махал". Във фоайето на хотела нахлули няколко терористи. Отначало поискали от регистраторите да им съобщят номерата на стаите, където са отседнали западни туристи. После влезли в ресторанта, откъдето отвели около 15 клиенти към горните етажи. Предполага се, че повечето от заложниците са чуждестранни туристи. По-късно в хотела имало експлозии и той бил обхванат от пожар, който е унищожил по-голямата част от горните етажи.

Индийските сили за сигурност продължават опитите си да освободят заложниците и да възстановят контрола върху завзетите от терористите сгради.

Според началника на полицията в щата Махаращра са освободени всичките 50 заложници, държани от терористите, в хотел "Тадж Махал". По стаите обаче имало още много гости на хотела. Не е ясна и съдбата на терористите в "Тадж Махал", за които се предполага, че са петима. Според кореспондент на ББС, ситуацията все още остава твърде объркана. Отвътре се чували взривове и стрелба, от време навреме се виждали бягащи с куфарите си хора. Пристигнали са и линейки.

Все още терористите държат заложници в друг луксозен хотел, "Трайдънт-Оберой". Там операцията на полицията и силите за борба с тероризма продължава. Полагат се всички усилия да бъдат избегнати цивилни жертви. След началото на полицейската операция бяха чути две силни експлозии, съобщи Ройтерс.

Полицаи са обградили пететажното представителство на крайно ортодоксалната еврейска организация "Чабад Либавич", което бе превзето от нападателите. Централата на организацията е в Ню Йорк, посочва Асошиейтед прес. В зданието има синагога, учебен център и офиси на организацията. Една от нейните дейности е борба с наркотиците. При нападението екстремистите убили трима души и използвали гранати, за да разпръснат голяма група съседи, които се опитали да попречат на нападателите да проникнат в зданието. За съдбата на директора на представителството, равин Залман Шмоткин, и  семейството, му няма данни, съобщи АП.

Сред загиналите общо 101 души при вчерашните нападения на ислямски екстремисти срещу хотели, болници и бизнес обекти в Мумбай има най-малко шестима чужденци, в това число японец, австралиец, италианец и англичанин. За останалите жертви няма информация. Сред ранените са седмина англичани.

По информация на МВнР сред загиналите и ранените няма български граждани.

Участник в терористичните нападения в Мумбай каза за телевизионен канал, че е представител на индийска ислямистка групировка, бореща се за прекратяване на преследването на мюсюлманите в Индия. Представяйки се за член на групировката “Декан Муджахидин”, терористът, блокиран в сградата на хотел “Оберой”, призова за освобождаването на всички задържани в Индия ислямски екстремисти.

Индийският телевизионен канал "Тайм нау" обаче съобщи, че според анализ на индийските специални служби нападенията в Мумбай са подготвени и координирани от радикалната групировка "Лашкар е Тайба" /Легион на правоверните/, базирана в Пакистан.

Най-големият делови център на Индия Мумбай - бивш Бомбай, не за първи път е сцена на терористични актове. През юли 2006 г. 187 души бяха убити при серия от бомбени нападения. През март 1993 г. при поредица бомбени атаки загинаха над 200 души.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?