Над 1200 места за специализанти по медицина са предвидени тази година

Над 1200 места са предвидени през тази година за специализанти в областта на медицината, стоматологията, фармацията и здравните грижи. Те ще бъдат изпратени на университетите до 15 март, съобщи здравният министър Божидар Нанев в Русе в петък. 400 от местата за специализации през тази година ще се финансират от държавата.

Изискването за двама специалисти, за да сключи една болници договор с НЗОК по определена клинична пътека, беше критикувано именно заради държавната политика по отношение на специализациите. В продължение на пет години до миналата година не се отпускаха места за специализация.

Броят на специализациите е определен според потребностите от медицински специалисти у нас, съобщиха от здравното министерство. Сред най-многобройните са местата за анестезиолози – 101, от които 59 се финансират от държавата, за спешна медицина – 49, от които 39 се поемат от държавата, за патолози – 33, от които 16 се поемат от държавата, инфекциозни болести – 47, от които 23 се поемат от държавата, педиатрия – 38, от които 16 са платени от държавата.

За специалностите с най-голям дефицит на кадри са предвидени и по три минимални заплати като месечно възнаграждение. Това са спешната медицина, патологията и инфекциозните болести.

Останалите специализанти държавна поръчка ще получават по две минимални заплати, както беше и досега.

За първи път е предвидено възнаграждение и за специализантите, които сами плащат обучението си. Те ще получават по една и половина минимална заплата на месец от болниците, в които са зачислени.

Най-много специализанти към момента има по кардиология - 186, акушерство и гинекология -99, гастроентерология – 95, ендокринология – 94.

За първи път през тази година специализантите ще могат да се прехвърлят от една база в друга и от един университет в друг, ако има свободно място и съгласие от съответните институции.

Споделяне

Още по темата

Още от България