Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Младите лекари ще са длъжни да работят у нас 3 години в болници по избор

Ако не изпълнят задължението си, ще връщат пари на държавата

10 коментара
Младите лекари ще са длъжни да работят у нас 3 години в болници по избор

Младите лекари, които специализират на държавна издръжка, ще са длъжни да работят 3 години в български лечебни заведения, в противен случай ще връщат пари на държавата. Това предвижда редактираният проект на наредбата за специализациите, който здравното министерство публикува за повторно обществено обсъждане заради настъпили съществени изменения в първоначалния вариант след постъпилите становища.

Предишният вариант задължаваше младите лекари, които специализират на държавна издръжка, да работят в болницата, където специализират, за срок, равен на срока на обучението или между 3 и 5 години за различните медицински специалности.

Работа в болници по избор

В новия вариант отпада първоначално предвиденото задължение базите, които обучават специализанти по медицина на държавна издръжка, да ги назначават на работа за срока на обучението. Новото предложение на МЗ е специализантите да могат да избират лечебни заведения - области или общински - в които ще са длъжни да работят по придобитата специалност за срок от три години.

Ако специализантът на държавна издръжка не изпълни задължението си да работи по придобитата специалност за срок от три години у нас, той ще дължи обезщетение на Министерството на здравеопазването в размер на изплатената субсидия за срока на неговото обучение. Ако специализантът е отработил част от задължителния тригодишен период, обезщетението се изчислява пропорционално.

Всяка година здравният министър в срок до 31 декември ще определя по специалности лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологични центрове, центровете за спешна медицинска помощ и центровете за трансфузионна хематология, в които специализантите на държавна издръжка могат да започнат работа. Ще бъдат определяни и областите или общините, на територията на които специализантите могат да започнат работа в лечебни заведения за извънболнична помощ. МЗ ще субсидира и базите за обучение по Обща медицина, за да се насърчи специализацията на бъдещите общопрактикуващи лекари.

Според здравното министерство новият ред е много по-гъвкав и дава възможност от една страна на младия лекар да има по-голяма свобода на избор къде да работи, а от друга – на работодателя да има право да извършва преценка на личните и професионални качества на придобилия специалност.

“При този ред също се постига целта да бъдат задоволени потребностите на населението в регионите с установен недостиг на специалисти“, посочват от МЗ.

От 2 до 3 минимални заплати за специализантите по медицина

Променя се и размерът на месечната субсидия, която МЗ ще плаща на базите за обучение на специализантите по медицина. Той става две минимални работни заплати за страната и дължимите осигурителни вноски върху тях. Със заповед здравният министър ще може да определя за някои дефицитни специалности и по-голям размер на месечната субсидия, но не повече от три минимални работни заплати за страната и дължимите осигурителни вноски върху тях. Така месечното възнаграждение на специализантите ще е поне 1120 лева при сегашния размер на минималната заплата от 560 лева или за дефицитните специалности, в които има недостиг на кадри може да достигне 1680 лева.

Дефицитните специалности ще бъдат определяни въз основа на обобщената информация от анализите на състоянието на специалистите в здравеопазването и информацията за броя на специализантите по съответната специалност съгласно регистъра на специализантите.

Предишният вариант на наредбата предвиждаше размерът на субсидията за базите за обучение да е в размер на минималния месечен размер на осигурителния доход за съответната икономическа дейност или 987 лева.

“Целта е да се създадат стимули за обучение по посочените специалности, а очакваният резултат е да се повиши броят на специализантите по дефицитни специалности, които след завършване на обучението си 3 ще задоволят напълно или частично потребностите от такива специалисти“, посочват от МЗ.

МЗ слага краен срок от 5 г. срещу “вечния специализант“

Предлага се и максимален срок, в който обучението за придобиване на специалност трябва да приключи с успешно полагане на държавния изпит – не повече от 5 години след изтичане на срока за обучение по съответната специалност.

“Така се избягват ситуации, при които специализантите не приключват обучението си и фактически се превръщат във “вечния специализант“ поради липса на нормативно основание за прекратяване на обучението (в практиката са налице случаи на лица, които са специализанти повече от 25 години). Медицинската наука се развива непрекъснато, поради което не може да се гарантира качество на обучение, стартирало преди повече от 10 години и приключващо след големи периоди на нулева ангажираност към обучителния процес“, посочват от МЗ.

Промените в наредбата целят държавата да може да въздейства по-активно за осигуряването на необходимите медицински специалисти в страната. В моментна болниците плащат на специализантите със собствени средства и много от тях изобщо нямат стимул да обявяват места за специализация.

“Към настоящия момент държавата, в лицето на Министерството на здравеопазването, не разполага с ефективен механизъм на въздействие в случаите, когато се установи недостиг на специалисти по определени специалности или в определени региони. По тази причина в проекта на наредба е предвидено МЗ да субсидира базите за обучение за местата, финансирани от държавата по клинични специалности, като по този начин държавната политика по осигуряване на необходимите специалисти ще се провежда с финансиране от държавния бюджет и няма да е за сметка на бюджета на лечебните заведения“, посочват от министерството. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. hlebarovstoan
  #10

  Тъкмо ще имат време да се покварят и деквалифицират от нашата "здравна"с-ма,та после да не могат да си намерят работа и в чужбина! Хитра репресивна мярка,в съответствие с тезисите на Тодор Живков! Личи си почерка на неговия ученик-Борисов

 2. Boso Garev
  #9
  Отговор на коментар #6

  Интересно е как уверено казваш, че по цял свят е така, а то всъщност никъде не е така. То и икономика като завършиш държавна поръчка явно трябва икономист в България да бъдеш 3г. Първо е доста несправедливо едните финансирани от държавата да имат допълнителни задължения от другите финансирани. Второ, пак ще повторя, лекарите специализанти ги спукват от работа и да си заслужили всеки лев сами

 3. Baraev
  #8

  Само 3 години?!

 4. ловец
  #7
  Отговор на коментар #1

  Сега по капиталистическо време можеш да си избереш унуиверситет и да си платиш от джоба цялото обучение - ако ти стиска. Ако не - стискаш зъби и си изпълняваш задълженията. Безплатен обяд няма!

 5. ловец
  #6
  Отговор на коментар #5

  Става въпрос за тези, които са държавна поръчка. На който не му харесва да вади кеша и после може да върви където си иска. По цял свят е така - ако някой ти плати обучението, то ще е срещу ангажимент.

 6. Boso Garev
  #5
  Отговор на коментар #2

  Явно не си наясно какво представлява специализацията - няколко години работиш яко като лекар освен, че се учиш за специалист. За това нещо получаваш едни много недостатъчни пари за лекардката професия и ги наричат субсидия. И какво стана сега - тъй като нямат желание да подобрят условията на лекарския труд, за да имат стимул да останат да работят в България, решиха да задължат да работят в същата кочина, иначе ще им вземат заработеното със собствените им ръце. На това му викам стимулиране - само ще чакат да минат 3те години и даже на пук ще се махат. Много ми мирише на комунизъм - не можем с организация и умения, затова със забрани и рестрикции.

 7. Отговор на коментар #1

  В Дания е така-разпределение. Безплатно образование, вкл висше.

 8. А в Япония-колко е? Роси ги спомена-тя да каже!

 9. zachariev
  #2

  Закъсняло, но правилно решение. Не възможно само да се ползват привилегии.

 10. lindentown
  #1

  По социалистическо време при нас, във ВМЕИ, имаше разпределение на младите специалисти - за тези, които нямат договор с определено предприятие. Имаше и някакъв избор - можеше да избираш например между Комбината за тежко машинистроене в Радомир и АЕЦ "Козлудуй". За лекарите пък имаше други опции - да избират между Странджа-Сакар и Източните Родопи.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.