Специализантите медици работят на ръба на закона и в правен абсурд

Специализантите медици работят на ръба на закона, болниците, в които се обучават, биват глобявани за извършваната от тях дейност и, макар че получават минимално заплащане, са с неясен осигурителен статус. Това стана ясно на кръгла маса по проблема при омбудсмана Гиньо Ганев в четвъртък.

Лекари се оплакаха, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) глобява университетските болници, когато в документацията открият подпис на специализанти за извършена дадена дейност по лечението на пациент. Директорът на университетската болница в Плевен доц. Димитър Стойков разказа, че специализантите на практика нямат право да измерят дори кръвното на пациентите, въпреки че са учили медицина в продължение на шест години преди това. През март НЗОК е орязала парите на болницата, тъй като в операционните зали са работили специализанти анестезиолози, които са се подписвали, че са водили анестезия.

По време на дискусията стана ясно, че цари хаос и около трудовите правоотношения и осигуряването на специализантите.

Специализантът в “Пирогов” Момчил Ненов разказа, че е трябвало да сключи граждански договор с лечебното заведение, но това не е станало.

“Така аз получавах пари от държавата без никакво правно основание, т.е. аз съм висшист в сивата икономика. Получавам пари на банкова сметка, но нямам граждански договор, нито трудов договор. Когато получих първите си пари, не ми беше внесен нито един лев осигуровки. Парите ми бяха преведени, беше ми удържан данък общ доход без нито една стотинка осигуровки“, разказа той.

При запитване Инспекцията по труда е отговорила на Момчил Ненов, че той не работи в “Пирогов” и е ученик. Поради това не можело да му се заплащат осигуровки. Поради това той се регистрирал като безработен в бюрото по труда.

Същевременно от регионалното управление “Социално осигуряване” му отговорили, че има сключен граждански договор, за който обаче той не знае. “След това получих разпореждане, което ме задължава да върна парите, които съм получил като обезщетение за безработица с мотивите, че работя на граждански договор, а аз не съм сключил такъв“, допълни той.

“Така се чувствам в герой във фантастичен роман, няма логика в нищо“, коментира Ненов.

Освен това специализантите нямат право на обезщетения за болест и майчинство. Ако някой от тях реши да има дете, специализацията прекъсва. При започване на специализация в чужбина пък не може да бъде продължена в България. Освен това има “голяма цедка” за започване на специализация, а веднъж започната всеки я завършва, което според лекарите не би трябвало да е така.

По време на кръглата маса стана ясно, че са подготвени законодателни промени, с които времето за обучение на специализантите по медицина да се счита за трудов стаж.

Според председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов специализантите трябва да получават не по-малко от 80% от средната лекарска заплата за страната. Сега те взимат месечно възнаграждение от две минимални работни заплати.

Споделяне

Още по темата

Още от България