Над 15 хиляди деца са отпаднали от училищата миналата година

Над 15 хиляди ученици са отпаднали от образователната система през миналата година, съобщиха в сряда от Икономическия и социален съвет към Министерския съвет.

Причините за ранното напускане на училището са основно етнически, икономически и несправяне с учебния материал, обясниха експерти от съвета, цитирани от БНР.

У нас 14% от младите хора между 20 и 24 години са с основно и с по-ниско образование, като едва една четвърт от тях са намерили работа на пазара на труда. В България една трета от рано напускащите училище прекъсват образованието си между първи и осми клас. В Европа повече от напусналите училище са момчета, а у нас все повече момичета се отказват от образование. Причините са етнически ранни бракове и ранни раждания.

В първия срок на тази година са напуснали училище 400 ученици, но равносметката ще се направи окончателно в края на учебната година. 150 отличници над 16 години са се отказали от образование, защото родителите нямат пари да плащат пътните и дневните им разходи.

Мерките, които Икономическият и социален съвет предлага да бъдат обсъдени, включват даването на втори шанс за професионално образование, увеличаване на ученическите стипендии, неактуализирани от 1996 година, както и санкции за родителите, които спират децата си от училище по етнически причини.

От съвета препоръчват създаването на електронен регистър за образователния статус на българските граждани.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?