Над 1600 чиновници са ангажирани с българското председателство на ЕС

Обсъждането на приоритетите започва следващата година, събитията ще са над 2500

Снимка: БГНЕС

Над 1600 чиновници са ангажирани с българското председателство на ЕС през втората половина на 2018 г., чиято подготовка е навлязла в "решителна фаза". Предвижда се в рамките на шест месеца да бъдат проведени около 2500 събития. Все още няма яснота кои ще са основните приоритети, обсъждането им ще започне догодина.

Това става ясно от одобрения от правителството първи тримесечен отчет за изпълнението на плана на подготовка на българското председателство, изготвен от вицепремиера Меглена Кунева, съобщи правителствената информационна служба.

Приоритети и събития

През второто полугодие на 2018 г. са предвидени около 2500 събития, към които България ще има ангажимент като ротационен председател, сочат обобщението на данните за планираните заседания и срещи. Около 80% от тях ще се проведат в Брюксел.

Министерствата и другите ведомства планират да подготвят, проведат и да участват в 30 заседания, в това число на Европейския съвет, 10-те състава на Съвета и шест срещи на високо ниво.

Освен тях ще има още участие в 215 подготвителни органа на Съвета на ЕС, в 35 комитета, комисии, срещи и форуми на високо ниво, в над 20 форуми на международни организации и около 95 форума, конференции, срещи, курсове и лекции на теми във връзка с българското председателство.

Предстои изготвянето на списъка със събития, които да бъдат проведени в България, в Брюксел, Люксембург и други градове.

В началото на следващата годината предстои да бъдат обсъдени първоначалните предложения за приоритетни досиета и теми за 2018 г. Това ще стане в рамките на Съвета по европейски въпроси към правителството. Съветите са да се фокусираме върху две, най-много три, важни теми, по които да бъдат взети съществени решения и да има видим напредък в разрешаването на проблема, за да бъде запомнено първото ни председателство на ЕС.

По приоритетите и програмата на председателството вече са проведени първоначалните консултации с останалите две страни от тройката на председателството – Естония и Великобритания, както и срещи с представители на Европейската комисия и Европейския парламент, е посочено в съобщението.

В момента се разработва проект на централизирана програма за обучение на ангажираните по председателството чиновници в периода 2016 - 2018 г. Първите пилотни обучения на експертите по европейските въпроси започнаха през тази година. Проведени са работни посещения и стажове за подготовка на администрацията по Комуникационната стратегия на България за ЕС.

Обученията се организират от Института по публична администрация и Дипломатическия институт, като до края на годината по тях ще минат над 260 човека.

Срещите – в НДК и резиденция "Бояна"

Националният дворец на културата и резиденция "Бояна" в София са определени като сградите, в които ще се провеждат срещите по време на българското председателство на ЕС.

В процес на изготвяне е детайлна финансова обосновка относно дейностите за ремонт и преустройство на обектите, е посочено в съобщението.

Планираният бюджет за 2016 г. за българското председателство е 50 млн. лв. Част от средствата ще отидат за ремонта на НДК. В кратки срокове предстои да бъде изготвен план за провеждането на обществените поръчки.

Останалата част от средствата са предвидени за наемане, възнаграждения и обучение на служители, за организиране и провеждане на комуникационни кампании в страната и чужбина.

Социологическо изследване на председателството

Провеждане на социологическо проучване за информираността и предварителните нагласи на българското общество и изработване на концепция за работа с медиите е заложено в Комуникационната стратегия.

Предвижда се още до края на годината да бъде изработена и концепция за тема и визия на председателството. В ход е избор на изпълнител, който да направи сайта на българското председателство.

Планира се да се проведе и първото пилотно обучение за журналисти до края на декември.

Организацията на председателството е мащабно начинание от гледна точка на логистика, човешки капитал, ресурси и не на последно място политическа визия, е посочено в съобщението на правителството.

Предстоят две години и шест месеца на изключително интензивен режим на работа, като гаранция за успех е доброто партньорство и силния политически ангажимент, се казва още в отчета на вицепремиера по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?