Над 2.5 млрд.лв. източени за 5 години от бюджета чрез ДДС-измами

Над 2.5 млрд.лв. е загубил бюджетът през последните 5 години само от източване на ДДС, показва справката на засечените от данъчните престъпления. Главният данъчен директор Николай Попов допусна, че още поне толкова средства са източени, без да бъдат засечени от администрацията.

Схемите за източване са десетки и въвеждането на ДДС-сметката не може да реши изцяло проблемът с този тип престъпления, заяви Попов, цитиран от БНР, на форум в Банкя, на който български и чужди експерти от вчера обсъждат създаването на служба за фискални разследвания, по-популярна като данъчна полиция.

Според справката на данъчната администрация, близо 10% от регистрираните по ДДС фирми са генератори на измами. По думите на Николай Попов, цели махали във Видин, Монтана и Лом се "хранят" от такива нарушения. Парите, които се губят, са колкото бюджета на здравната каса.

През последните години данъчните са предали 2200 случая на данъчни нарушения на прокуратурата, но досега са издадени само 4 присъди, при това три от тях са условни. Проблем, според Попов, е че заради забавянето на процедурите по разследването изтичат сроковете на давност на данъчните престъпления. Ако се стига до ефективни присъди, средствата ще бъдат възстановявани по Наказателния кодекс, допълни главният съдебен инспектор към министерството на правосъдието Антония Балканска.

С тези аргументи главният данъчен директор отново постави въпроса за необходимостта от създаване на специализирана служба за фискални разследвания, в която данъчни с опит, ползвайки и методите на разследването, ще събират по-бързо и по-убедителни доказателства за финансовите престъпления.

Най-важното, според Попов, за да заработи данъчната полиция, е координацията между министерството на финансите, МВР, прокуратурата и следствието.

Румен Киров от Националното следствие повдигна въпросът дали няма нужда от създаване на специализирани съдилища за подобен вид данъчни престъпления. По думите му за съдии, които работят по кражби на кокошки и побои, едва ли ще е лесно да вникнат дълбоко в данъчната тематика.

Създаването на 5 специализирани данъчни съдилища е залегнало в Данъчния процесуален кодекс още преди 4 години, но до момента не е направено нищо за реализирането им. Идеята бе съдилищата да се създадат в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново, където са разположени и петте регионални данъчни дирекции, пред които се обжалват всички данъчни актове, преди да влязат в съда.

Бърнард Бейлър от американската служба за национални приходи съобщи, че в САЩ нямат специализирани съдилища за данъчни престъпления. Той обаче допълни, че предвид състоянието на съдебната система в България, може би създаването на такива съдилища у нас е добър вариант. По думите му, в САЩ съдът действа по презумпцията, че данъчната служба винаги е права.

Споделяне

Още от Бизнес