Над 300 румънци канят британци в рамките на кампанията "Защо не дойдете тук?"

Над 300 румънци предложиха да настанят безплатно в домовете си британци, които биха искали да посетят Румъния в рамките на кампанията "Защо не дойдете тук?". Кампанията е инициатива на румънския вестник "Гъндул" в отговор на слуховете за подготвяна британска агитационна кампания, целяща да разубеди потенциалните имигранти от България и Румъния.

52-годишната Родика Чутуряну от село Бърка в южния окръг Долж е една от кандидатките да посрещне в дома си британски туристи. Тя вече е подготвила за гости две от стаите в къщата си, а освен това е успяла да убеди и свекърва си да се присъедини към кампанията на "Гъндул" с още две помещения. В очакване да чуе английска реч в двора си, Родика Чутуряну има една-единствена мисъл: "да рекламира" Румъния. Родика казва за себе си, че е любопитна и това е причината да има и интернет, и профил във Фейсбук, където качва снимки с костюми и ястия, приготвени от нея. В интернет открила и кампанията на "Гъндул" и решила да се включи.

Въпреки че село Бърка няма нито канализация, нито течаща вода, Родика Чутуряну смята, че си заслужава да бъде посетено. "Ако дойдат тук англичаните, ще им покажа нашия район, пейзажа с равнините. Ще видят всичко ценно, което има нашето село - старите традиционни къщи, нашите занимания, занаятите", скицира тя набързо програма за ваканцията.

В перспективата на идването на туристи от Великобритания, Родика Чутуряну си поставя за цел да научи поне няколко думи на английски. "Само да има добра воля и отворени врати. Румъния си заслужава да бъде рекламирана", смята тя.

Вестник "Гъндул" стартира своята кампания миналата седмица.. "Елате в Румъния - бирата е по-евтина, жените ни са по-секси и никога не сме снимали Хари гол" - това са част от аргументите, с които вестникът шеговито отвърна на слуховете за подготвяна британска медийна кампания, в която се представят негативните аспекти на живота на острова, включително метеорологичните условия, за да бъдат обезкуражени румънците и българите, които биха потърсили работа в страната след падането на трудовите ограничения през 2014 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?